Varčujmo vodo pri pomivanju posode

Potrošnja vode pri ročnem pomivanju posode je vsaj 4 krat večja kot pri pomivanju v pomivalnem stroju, kljub temu, da pri pomivanju na roke ravnamo zelo varčno in zapiramo pipo med samim čiščenjem. Prihranki so toliko višji, kolikor manj ekološko osveščeni smo, lahko tudi desetkratni.
Sodobni varčni pomivalni stroji v povprečju porabijo 9 do 15 litrov vode in tudi manj električne energije, kot jo potrebujemo za ogrevanje vode, ki jo porabimo s pomivanjem na roke. Dodatno bomo vodo prihranili tako, da posode ne bomo izpirali pod tekočo vodo, preden jo bomo zložili v pomivalni stroj. Le-ta naj bo vedno napolnjen do konca, izbrani program pa naj bo čim bolj varčen, to pomeni krajši in z nižjo temperaturo.
Pomivanje posode v pomivalnem stroju zagotavlja tudi bolj čisto in higiensko neoporečno posodo ter prihranek pri času.
Če ste zelo ekološko osveščeni, predlagamo, da sami pripravite naravni detergent za pomivanje posode. Recept.

Jan17_pomivalni stroj
Čista, pitna voda je neprecenljiva dobrina, s katero moramo ravnati gospodarno. Največji potrošnik vode so gospodinjstva, saj porabijo kar dve tretjini vode iz javnega vodovoda. V letu 2012 se je poraba povečala za 1,7 odstotka. V Sloveniji se v povprečju porabi vsak dan 167 litrov vode na osebo, kar je več kot 400 litrov v povprečju na gospodinjstvo.

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Leave a Reply