Varne točke za otroke v stiski

Otroci in mladostniki se pri nas po pomoč lahko zatečejo več kot 450 varnih točk, ki se nahajajo v 26 krajih po Sloveniji z glavnim ciljem pomagati brez stigmatiziranja.

Unicefove varne točke se nahajajo v knjižnicah, slaščičarnah, na policijskih postajah in celo v parlamentu.

Gre za prostore, kjer se lahko otroci obrnejo na pomoč oziroma svetovanje. “Otrokom varne točke pomagajo pri reševanju težav, ko v njihovi bližnji ni nobenega poznanega odraslega, ki bi jim lahko priskočil na pomoč. Morda se zdijo odraslim njihove težave malenkostne, njim pa lahko predstavljajo nepremostljivo oviro,” je povedal ambasador projekta Boštjan Gorenc “Pižama”.

Več kot 450 Unicefovih varnih točk po vsej Sloveniji otrokom in mladostnikom nudijo "prvo pomoč" (foto: siol.net)
Več kot 450 Unicefovih varnih točk po vsej Sloveniji otrokom in mladostnikom nudi “prvo pomoč” ob soočanju s problemi in nasiljem.(foto: siol.net)

Točke, ki so nazorno označene z modro nalepko, so v lanskem letu varno zavetje ponudile 54 otrokom in mladostnikom, katerim so kasneje pomagale strokovne službe. Otroci se nanje obračajo predvsem z manjšimi težavami, kot so izguba raznih predmetov, lažjimi poškodbami pa tudi zaradi nasilja.

Pri tem izvršni direktor Unicefa Tomaž Bergoč poudarja, da je problemov, še posebej nasilja, dandanes preveč: “V 21. stoletju ne bi smelo biti prostora za nasilje. Vrste nasilja se spreminjajo, včasih je bilo največ vrstniškega nasilja, danes pa je več nasilja vezano na splet, izključevanje in šikaniranje. Morda ni tako grobo, tako fizično. Boli pa vseeno.”

Varne točke po Sloveniji so zato vsaj delna rešitev za boljši jutri.

Uroš Kotnik

Leave a Reply