Velik uspeh slovenskih dijakov: Teleskop iz bobna pralnega stroja in platišča

Res je, slovenski znanstveni struji se za prihodnost ni treba bati. To so še enkrat več dokazali slovenski dijaki, natančnje gimnazijci iz Šentvida, ki so izdelali svoj radijski teleskop.

Da bi lahko preučevali razsežnosti vesolja, so na Gimnaziji Šentvid v okviru astronomskega krožka in s pomočjo ljubljanskega astronomskega društva Vega sestavili svoj teleskop, ki je stal zgolj 600 evrov, a skoraj enako zmogljiv kot tisti, za katerega bi odšteli 10.000 evrov, pravijo.

Povod za njegovo izdelavo je bil znanstveni članek na spletu, ki je razlagal, kako lahko z nekaj iznajdljivosti in manjšo količino denarja izdelaš svoj radijski teleskop. “Tako smo julija lani začeli delo v želji, da nam uspe sestaviti teleskop, ki ne bo veliko stal, bo pa deloval,” je prvi cilj, ki so ga z včerajšnjo uradno predstavitvijo teleskopa tudi dosegli, za Dnevnik.si pojasnil somentor astronomskega krožka Andrej Lajovic.

Pri projektu zaenkrat sodeluje od pet do petnajst dijakov iz vseh letnikov, pri čemer sta pomembna predvsem medsebojna pomoč in iznajdljivost – vseh vrst. Tako lahko denimo že na daleč opazimo, da je teleskop sestavljen iz odsluženih materialov; med drugim iz bobna pralnega stroja in avtomobilskega platišča. “Na terasi se zberemo enkrat na teden ob 19. uri, mentorja pa včasih vztrajata tudi do dveh zjutraj,” še razkrije eden izmed članov krožka Oskar Mlakar.

In kako iznajdba pravzaprav sploh deluje? “Antena sprejme signale, ki pa so šibki. Prek ojačevalca jih zato okrepimo in nato še prečistimo, da izločimo morebitne motnje. Nekaj preglavic pri zbiranju signalov iz vesolja nam povzroča le bazna postaja za mobilne telefone na bližnjem zvoniku cerkve, vendar večjih motenj kljub vsemu ne bi smelo biti” zaključuje Lajovic.

teleskop

Uroš Kotnik
Foto: zimbio.com

Leave a Reply