Velikanska farma v puščavi goji paradižnike s sončno svetlobo in morsko vodo

Pridelovalni obrat podjetja Sunburst je največji tovrsten podvig v zgodovini. Ne le, da ne trošijo pitne vode in fosilnih goriv, niti prsti ne potrebujejo.

Čeprav si ljudje ekološko kmetovanje predstavljamo kot gojenje rastlin in vzrejo živali v čim bolj naravnih pogojih, pa to ne drži povsem. Takšno kmetovanje v primeru zahtevnih rastlin, kot so plodovke, še vseeno močno obremenjuje okolje. Povsem drugače pa velja za futuristično farmo paradižnikov v puščavi na jugu Avstralije. Za razliko od konvencionalnega kmetovanje tam namreč ne uporabljajo neobnovljivih virov, kot so fosilna goriva in pitna voda. Uporabljajo pa vire, ki jih je na pretek: sončno svetlobo in morsko vodo.

Podjetje Sundrop Farms je zagnalo prvi tako velik komercialni obrat za vzgojo paradižnikov, ki s pomočjo solarne energije razsoljuje morsko vodo, s katero nato v rastlinjakih, ki zagotavljajo optimalne rastne pogoje in minimalno izgubo vode, po tehnologiji hidroponike na kokosovih vlaknih vzgajajo paradižnike.

sundrop-1200x660

Letno bodo pridelali 15.000 ton rdečih plodov, kar zadošča 15% avstralske porabe. Pri tem pa bodo ‘prihranili’ 26.000 ton ogljikovega dioksida, ki bi ga v ozračje sicer izpustila pridelava enake količine zelenjave v konvencionalnem kmetijstvu. To je enako, kot če bi iz prometa umaknili 500 avtomobilov.

Prihranijo za 180 olimpijskih bazenov pitne vode in dva milijona litrov dizelskega goriva. Za vodo in energijo za delovanje rastlinjakov namreč poskrbi ogromen solarni stolp; ta uparja vodo, jo s tem razsoli, para pa pred ohladitvijo poganja turbino, ki proizvaja električno energijo.

Obrat je stal okoli 180 milijonov evrov, kar je seveda ogromno denarja. Se pa lastniki nadejajo velikega prihranka pri stroških obratovanja, hkrati pa verjamejo v zeleno prihodnost pridelave zelenjave.

Sonja Kolarič

Leave a Reply