Video: Dan 202 – praznik slovenski glasbe!

Polna Hala Tivoli je včeraj od pol osme ure dalje uživala v zvokih slovenske in britanske glasbe. Glavni akterji: Elevators, Keane in Val 202. 

Ob sedmih so se odprla vrata, pol ure kasneje so na odru že stali britanski indierockerji Zulu Winter. Lani ustanovljena skupina, ki je letos izdala svoj prvenec, na turneji Strangeland spremlja skupino Keane, v okviru tega pa so kot predskupina nastopili tudi včeraj. Parter se je med njihovim nastopom počasi polnil, do začetka “slovenskega dela” prireditve je bil že napolnjen, zvoke Elevatorsov in gostujočih pevcev pa je nato poslušalo več kot 3500 ljudi.

Elevatorsi (Robi Pikl, Jani Hace, Davor Klarič in Sergej Ranđelović – Runjoe) in 40 izvajalcev, ki se jim je pridružilo na odru, so poskrbeli za prvega izmed dveh vrhuncev večera. Poklon slovenski glasbi so odprli s svojo skladbo V aorto, nato je zbrane nagovoril Andrej Karoli, legenda Vala 202, po nagovoru pa se je “slopophiphoprock” jam začel. S komadom Ta noč bo moja ga je odprl legendarni Janez Bončina Benč, ob verzih “čas je še za en krog” pa zaključil Tokac. Vmes so se zvrstila številna pomembna glasbena imena, ki so tako ali drugače zaznamovala preteklih 40 let naše glasbene zgodovine.

Prvi del uro dolgega komada je bil posvečen slovenski pop glasbi (poleg Benča so nastopili še Neca Falk, Andrej Šifrer, Aleksander Mežek, Adi Smolar, Oto Pestner, Vlado Kreslin, Jani Kovačič in številni drugi), z beatboxom je prehod v hip-hop vode, kjer so se med drugim predstavili Trkaj, Zlatko in Klemen Klemen, napovedal Murat, zadnja tretjina pa je pripadla našim rockerjem (Petru Lovšinu, Anji Rupel, Tomiju M., Gregi Skočirju,…).

Ob 40 izvajalcih so se Elevatorsi spomnili še na legendarne Buldožerje in Marjano Deržaj, kljub odsotnosti so odmevali tudi zvoki Magnifica in Zorana Predina.

Nekaj po pol deseti uri, po koncu svojevrstnega mozaika slovenske glasbe, so na oder stopili še eni britanski rockerji – Keane. Klaviature, bas kitara, bobni in odličen vokal – to je bilo dovolj, da so, čeprav že nekoliko utrujeno občinstvo, Britanci zabavali vse tja do polnoči. In tudi oni napolnjene Hale Tivoli z zvočno polnim in simpatičnim nastopom niso pustili hladne.

Večer je bil napolnjen s pozitivno energijo, Valu 202 pa je uspelo tisto, kar poskušajo doseči s svojo programsko vsebino – ob aktualni tuji glasbi združiti še zanimivo in vrhunsko slovensko. Pikl, Hace, Klarič in Runjoe so dokazali, da so izjemni inštrumentalisti, vseh 40 izvajalcev (od katerih lahko večino že poimenujemo za legende) pa so navdušili zbrano množico v Hali Tivoli.

Le še več takih praznikov si lahko želimo. In še na mnoga leta naši glasbi!

 

 

Leave a Reply