VIDEO: Izštekana novomeška mojstrovina!

13 mest in 17 koncertov obsega akustična turneja “Tiho” novomeškega banda Dan D. Svoje popotovanje so začeli že v sredo v prestolnici, konec novembra pa ga bodo zaključili v domačem Novem mestu.

Dan D se na turnejo “Tiho” odpravlja brez elektrike in se nam predstavlja v intimni in razgaljeni akustični obliki. A to ni akustika na prvo žogo … Namesto akustične kitare, bobnov ali klavirja so aranžmaje svojih skladb pripravili s številnimi eksotičnimi glasbili – od žlice do praznih steklenic, poslužili pa so se tudi ukulel, cajona, konga, ustne harmonike in še česa.

Novomeščani so intimnost prostora, ki ga ponuja Orto Bar, izkoristili do popolnosti. Oder so pustili za obiskovalce in raje zaigrali pod njim na preprogi, meja med njimi in oboževalci, ki so bili tik ob preprogi, pa se je povsem zabrisala. Sproščenost, romantičnost, čutnost in iskrenost – vse to je prispevalo, da so Dan D prostor, kjer se ponavadi “žge” rock’n’roll’, spreminili v “dnevno sobo”, kot ga je v enem izmed svojih nagovorov poimenoval Tokac.

 

K intimnosti in iskrenosti pa ni prispeval le manjši ambient in popoln stik izvajalcev z občinstvom, pač pa tudi prefinjenost, s katero so se Novomeščani lotili zvoka. Tokac je v skoraj dveh urah spet dokazal, da gre za enega izmed najboljših vokalistov in interpretov v državi, in če je pri večini projektov, ki so se jih Dan D lotili doslej, kazal svoj izjemen glasovni razpon, je tokrat blestel na nivoju mikrodinamike.

Včerajšnji koncert so odprli s San San, zaigrali tri nove komade (Kamn, Pozitivne misli in Rekli so), vmes pa ponudili še uspešnice, kot so Love Song, Voda, Čas, Ti plešeš, Počasi … V bisu so zaigrali še Jutranjo, akustično seanso pa nato zaključili z Za naju punca, pri kateri je Obra tolkala zamenjal za tubo.

Obra, Tučo, Grubar, Sekulović in Tokac so vso stvar vzeli za zares dober štos, pri preigravanju starih uspešnic in novih komadov so vidno uživali in se ves čas zabavali, v valu sproščenosti pa je zelo uživala tudi publika, med katero se je našlo tudi ogromno znanih obrazov (od Petra Polesa do Tine Marinšek).

Dan D se tokrat predstavljajo v povsem novi luči, namesto rock’n’rolla pa nam na tokratni koncertni turneji ponujajo “performance” v pravem pomenu besede. Oboževalci dolenjske skupine in oboževalci dobre glasbe bodo in so ob koncertu Dan D prav gotovo prišli na svoj račun. Novomeška mojstrovina, tokrat v akustični izvedbi, bo danes še zadnjič na sporedu v Ljubljani, potem pa jo bo moč uloviti še v trinajstih krajih po Sloveniji. Se splača.

 

 

 

Leave a Reply