VIDEO: Skok z roba vesolja – Felixu se od višine očitno ne zvrti!

39.014 metrov je višina, iz katere je včeraj skočil neverjetni Felix Baumgartner, ob tem pa je prebil celo zvočni zid. To je najvišji in najhitrejši prosti padec v zgodovini človeštva in obenem tudi najvišji polet človeka z balonom.

39.014 metrov. Iz te višine je včeraj skočil neverjetni Felix Baumgartner in po devetih minutah varno pristal vzhodno od mesta Roswell. Ob tem je podrl številne rekorde – uspel mi je najvišji in najhitrejši prosti padec vseh časov (prebil je namreč tudi zvočni zid), v zgodovino človeštva pa se je zapisal tudi z najvišjim poletom z balonom. Z včerajšnjim dosežkom je podrl prejšnji rekord Josepha Kittingerja, ki je leta 1960 skočil z višine malo več kot 31.000 metrov, maksimalna dosežena hitrost pa je bila nekoliko nižja od 1000 kilometrov na uro. Kittinger je bil včeraj del Red Bullove ekipe in je ves čas aktivno sodeloval v nadzorni sobi.

“Pozdrav iz vesolja. Svet, zelo si lep,” je včeraj na Twitterju pred zgodovinskim skokom zapisal Baumgartner, po skoku pa je poudaril, da mu je bilo najpomembneje ostati živ. “Ko stojiš na vrhu sveta, postaneš ponižen. Ne misliš na podiranje rekordov ali na zbiranje podatkov, edina stvar, ki si jo želiš, je varna vrnitev na Zemljo,” je povedal 43-letni Avstrijec. Ko sem stal na stopnici, sem čutil, da me gleda cel svet, a želel sem si, da bi vsi videli tisto, kar sem videl jaz. Bilo je prečudovito.” Njegov skok je prek Youtubovega kanala spremljalo več kot osem milijonov ljudi, dosežek je prenašalo 40 televizijskih mrež v 50 državah, na Facebooku pa je fotografijo njegovega varnega pristanka v manj kot 40 minutah “všečkalo” več kot 210.000 ljudi.

Sedaj se bo Baumgartner upokojil in pilotiral helikopterje za gorsko reševanje in gasilske akcije v Avstriji in Združenih državah Amerike.

 

Leave a Reply