Vitamin E koristen v boju proti izgubi spomina

Demenca je bolezen, ki načne človekov um. Že izraz sam sestavljata dve latinski besedi, ki jasno pokažeta, kakšna je posledica tega stanja: “de”, kar pomeni “brez” in “ment”, kar pomeni “um”. Brez uma torej. Bolniki z demenco počasi izgubljajo sami sebe, njihova družina pa osebo, ki so jo poznali in imeli radi. A študija je pokazala, da tisti, ki v kombinaciji z zdravili za demenco jemljejo tudi vitamin E, potrebujejo manj pomoči skrbnikov, pa tudi njihov spomin naj bi pešal počasneje.

Foto: http://guardianlv.com/
Foto: http://guardianlv.com/

Demenca po definiciji ni enotna bolezen, temveč nespecifičen sindrom, torej skupek znakov in simptomov. Oboleli za demenco imajo zmanjšano sposobnost razmišljanja, učenja in pomnjenja preteklih izkušenj in včasih celo ljudi. Bolnika lahko prizadene močno, zmerno ali rahlo. V zadnjih dveh primerih so znanstveniki dokazali učinkovitost vitamina E kot zaviralca bolezni.

Vitamin E je eden izmed štirih vitaminov, topnih v maščobi. Nahaja se v rastlinskem olju in določenih vrstah zelenjave, njegovo pomanjkanje pa se kaže v suhi koži, slabem celjenju ran, pa tudi v motnjah koncentracije, ki so značilne za prve stopnje delovanja demence. V študiji je bil uporabljen alfa tokoferol, ki je ena izmed oblik vitamina E.

Raziskavo so izvajali mnogi, na primer Dr. Maurice W. Dysken, Dr. Mary Sano, Dr. Sanjay Asthana in Dr. Julia E. Vertrees, če omenimo le nekatere. Med sabo so primerjali naslednje skupine pacientov: prva je dobivala placebo, torej lažno zdravilo, druga zgolj vitamin E, tretja zdravilo proti Alzheimerjevi bolezni (memantine) in četrta kombinacijo slednjih. Vsaka skupina je štela približno 140 članov. Člane študije so v povprečju nadzorovali dve leti, dokazati pa so uspeli, da se je v skupini, ki je prejemala vitamin E, za 19% manj znižala njihova sposobnost funkcioniranja. Razlike med njimi in skupino, ki je prejemala kombinacijo zdravila in vitamina, niso bile velike. Pacienti, ki so dobivali dnevno dozo vitamina, so prav tako kasneje kot ostali potrebovali pomoč skrbnika pri opravljanju osnovnih funkcij, kot sta umivanje in oblačenje.

A tovrstno lajšanje simptomov demence je lahko tudi tvegano. Rezultati so bili vidni zgolj ob velikih količinah vnesenega vitamina E, 900 miligramov na dan, priporočena dnevna količina pa je med 4 in 20 miligrami na dan. Odvečne količine vitamina, ki se nalagajo v maščobnem tkivu, so za človeka lahko toksične.

Najpogosteje se demenca pojavi v tretjem življenjskem obdobju in takrat lahko našim možganom dobro dene, če nekoliko povečamo vnos vitamina E. Preventivno se lahko izgubi spomina izognemo tudi z miselno aktivnostjo, kot je reševanje logičnih ugank, križank, branje knjig in podobno.

Martina Drobne

Leave a Reply