Vpeljite v svoj dom več sobnih rastlin

Verjetno ste že kdaj slišali o blagodejnem vplivu sobnih rastlin na počutje. A cvetoče sobne rastline so lahko tudi lep barvni dodatek naši domači notranji opremi. Od barve do oblike – sobne rastline spremenijo prostor v zeleno oazo in dopolnjujejo našo obstoječo domačo ureditev.

Klasična ali moderna ureditev?

Za velike, klasično opremljene prostore nekako velja, da vanje sodijo večje rastline z velikimi, temno zelenimi listi, kot so denimo monstera, različni fikusi in aralija. Medtem v manjših, sodobno opremljenih stanovanjih pridejo lepše do izraza lahkotne palmebambusi in dracene, ki naredijo prostor zračen in svetel. Sobne vijolice, gerbere in hortenzije bodo šle tako k stilnemu pohištvu kot nekoliko bolj podeželskemu slogu ureditve.

Brendas_violets_3
Vijolice bodo prišle do izraza tako pri klasični kot modernejši ureditvi stanovanja.

Kombiniranje

Če si v zeleni zasaditvi zaželimo več rastlin, jih kombiniramo tako, da se med seboj dopolnjujejo v velikosti, obliki in barvi listov in seveda obliki in barvi cvetov. Pozorni bodimo na rastline, ki cvetijo kratek čas, zato pazimo, da bo zasaditev z več različnimi rastlinami zanimiva vse leto.

Bolj moderna zelena kombinacija je lahko sestavljena tudi iz samo ene rastline v različnih velikostih ali pa se rastlina iste vrste pojavi kot ponavljajoči vzorec v prostoru. Za ta namen sta še zlasti uporabni pokončni rastlini, kot sta taščin jezik in sobna zamija.

Barbara Oswald
Foto: africanvioletpots.com, proflowers.com 

 

Leave a Reply