Vsi delčki vesolja so povezani

Trditev, da so vsi delčki vesolja povezani s celoto in med seboj, ni samo prazna teorija, ampak spoznanje , ki ga lahko zelo koristno uporabite zase.

Ali vas je že kdaj osupnilo spoznanje, kako smo vsi z vsakim in z vsem povezani. Včasih nas spreleti, ko slišimo, da je žena našega nekdanjega sošolca poročna priča naši sedanji sodelavki. Pridružimo se novi interesni skupini in ugotovimo, da nas pol živi na istem koncu mesta. Ali pa na lepem srečamo nekoga, o katerem smo se ravno malo prej pogovarjali s sosedom.
Danes, ko se nam svet »krči« zahvaljujoč moderni tehnologiji in se lahko praktično v vsakem trenutku povežemo s komerkoli ali s čimerkoli na vsakem delčku planeta, le potrjujemo tisto, kar so nam mnogi govorili skozi stoletja: vsi smo povezani med seboj.
Ko smo v težavah, na to zlahka pozabimo. Ponavadi se tako močno osredotočamo na svoj problem, da kmalu ne opazimo več ničesar drugega. Bolj kot nas problem okupira, bolj pozabljamo, da nismo sami. Ideja o povezanosti Univerzuma se nam zdi daleč stran od rešitve našega problema.
Toda, se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli slab dan, pa vas je v dobro voljo v trenutku spravilo nekaj prijaznih besed popolnega neznanca? Ste se že kdaj zelo mučili, da bi našli rešitev, ki ste jo iskali, a ni šlo; potem pa je odgovor prišel sam od sebe, ko ste nekaj časa nehote, čisto spontano, opazovali psa, ki se je na dvorišču igral s kostjo ali veje drevesa, ki so plesale v vetru?
To lahko zavestno storite vsakič, ko iščete neko rešitev. Pojdite na sprehod. Med sprehodom se ne ukvarjajte z vprašanjem in ne iščite odgovorov. Vso svojo pozornost posvetite okolju. Poskusite začutiti temperaturo zraka na koži, prisluhnite zvoku vaših korakov, pustite da se vam oči same ustavijo na stvareh, ki vas obkrožajo, začutite vonj zraka, potipajte trave in cvetje ob poti. Opazujte vzorce, ki jih vidite, poslušajte petje ptic, sledite toku reke, potonite v tišino večera. Bodite čim bolj prisotni, ne samo fizično, tudi z mislimi in pozornostjo.
Ko se vrnete domov, se spomnite vprašanja, ki vas je mučilo in prisluhnite mislim, ki se vam bodo pojavile. Ne sugerirajte si odgovora, samo prisluhnite svojim mislim. Dobili boste odgovor, ki ste ga iskali. Na nekem globljem nivoju, tam kjer smo z vsem povezani, vedno vemo dosti več, kot si mislimo.

Vsi delcki vesolja

Mateja Kunc, www.izaq.si

Zgodbo Mateje Kunc in več njenih besedil lahko preberete v rubriki Ključ do sreče.

Leave a Reply