Z borbo do vrednot

Biti bojevnik je del nas. Vsak od nas ga čuti v sebi. Zakaj je današnji človek iz bojevnika izvlekel samo koncept boja in idejo absolutne zmage, če bojevnik v sebi združuje toliko danes izgubljenih vrednot? Za svoje otroke si želimo, da postanejo modre, samostojne, odgovorne osebe. Skušamo jih naučiti preživetja in jim želimo čim več zmag. Večina od nas želimo, da gredo po poti mirnega bojevnika.

Učenje borilnih veščin je žal za večino v današnjih dneh postalo tako kot joga, šport za izklesano telo, sredstvo za dokazovanje večvrednosti in prostor za druženje isto-mislečih. Izvor, globina in kompleksnost teh vadb se mnogim zdi nepotrebna. Z eno svetlo izjemo.
Čez prvomajske praznike so se na kampu v Vili Šumici v Kranjski Gori, otroci KBV Samurai pod vodstvom Denisa Chorchypa – slovenskega samuraja v sodelovanju z Alenko Kaštrun, trenerko antistresnih programov, učili precej drugačne borbe. Najpomembnejše vrednote KBV Samurai kluba so moč, čast, modrost in spoštovanje, ki pa niso niti za trenutek,skozi 4-dnevni kamp,ostale zgolj prazne besede. Denis in Alenka sta vsak s svojim znanjem in izkušnjami kombinirala borilne veščine z meditacijo in jih vpletala v najvišje vrednote samuraja. Kamp je bil kombinacija fizičnega treninga borilnih veščin in treninga samoobvladovanja skozi meditacijo, dihanje, ter skozi projekt kako otrokom prikazati izkušnjo samuraja, ki je kot človekov arhetip prisoten v nas na mnogih nivojih.

KampOtroci so se v teh dneh učili kaj pomeni razvijati omenjen arhetip. Ta najprej predstavlja psihično moč, sposobnost zaščite, zmožnost braniti in boriti se za pravico. Bojevnik je tekom kampa zanje postal nekdo, ki je povezan z modrostjo, spoštovanjem, častjo, notranjim mirom in disciplino doseženo skozi koncentracijo. Klasični bojevnik za te otroke ne zmaga več z brutalno silo, on načrtuje in uporablja svojo modrost in vpoglede da zmaga.

Kamp je imel tudi dobrodelno noto, saj so se zadnji dan otrokom iz Kluba borilnih veščin Samurai pridružili tudi otroci iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, s katerimi Denis Chorchyp redno sodeluje.. Samuraji so otroke iz socialno ogroženih družin zadnji dan vključili v svoj program in jim s tem čim bolj skušali pričarati občutek starodavnega bojevnika. Skozi borilne veščine in meditacijo, jogo, športno odločnost in možnost koncentracije, so jim skušali pokazati, da lahko zmago oziroma rezultat dosežejo na drugačen način, kot so ga vajeni opazovati v svojem okolju.

 

Leave a Reply