Z botoksom do zdravila za raka

Botoks se uporablja za manjšanje videza gub, zdaj pa so odkrili njegovo sposobnost, da pomaga v boju proti želodčnemu raku.

Foto: dailyinbox.com
Foto: dailyinbox.com

Botoks, ali botulin, kar je njegovo znanstveno ime, je nevrotoksin, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum. Živčnim celicam oddajanje nevrotransmiterja acetilholina, kar paralizira mišice in povzroča videz manj nagubane kože. Ta lastnost pa bi bila lahko odločilna tudi pri zdravljenju raka na želodcu.

Do sedaj je znano, da ima veliko vlogo pri nastanku raka na želodcu protein Wnt. Ta, ko se sprošča v velikih količinah, prekomerno aktivira matične celice želodca, kar vodi v rast tumorjev. Prekomerno sproščanje proteinov Wnt sproža bakterija Helicobacter pylori.

Raziskave so pokazale, da prerez vagusnega živca, ki med drugim povezuje možgane z želodcem, zniža tveganje za razvoj raka na želodcu. Znanstveniki so povezavo vagusnega živca prekinili pri treh miših z različnimi vrstami raka. To je močno upočasnilo rast tumorja. Poskus ponovili še z vbrizganjem botulin toksina tipa A. Ta preprečuje živčnim celicam oddajanje nevrotransmiterja acetilholina, ki spodbuja nastanek želodčnega raka, saj aktivira sproščanje proteina Wnt. Tumorji v miših so rasli počasneje, poleg tega pa je botoks povečal učinkovitost kemoterapije.

Poskusi na človeških oblikah raka na želodcu sicer niso pokazali tako dobrega odziva kot pri miših, vendar so znanstveniki optimistični, da so našli rešitev za lažje zdravljenje nekaterih rakavih obolenj.

Martina Drobne

 

Leave a Reply