Z izumom do improvizirane povrnitve vida

Izraelski znanstvenik Amir Amedi je s sodelavci razvil napravo, ki prek zvočnih valov slepim ljudem omogoča zaznavo fizičnih objektov in mimike obraza, z dodeljevanjem črk posameznim zvokom pa omogoča celo branje.

S frekvencami do optičnega zaznavanja okolja

Proces delovanja naprave je dokaj preprost. Uporabnik je preko majhne kamere na glavi povezan z računalnikom oziroma s pametnim telefonom, pri čemer so določene slike prek algoritma pretvorjene v zvok, ki preko slušalk poda opis predmeta. Slika se v posameznikovi glavi oblikuje z višjimi ali nižjimi zvočnimi frekvencami, ki predstavljajo obliko površine določenega objekta.

Raziskovalci so na podlagi poizkusov ugotovili, da so uporabniki, kljub temu, da okolja fizično niso zaznavali s pomočjo oči, uporabljali dele možganov, ki so pristojni za vid. To posledično dokazuje, da je predele možganov namenjene branju oziroma optičnemu dojemanju sveta, mogoče aktivirati tudi brez vidnih informacij. Izumitelji si pri nadaljnem razvoju naprave v program prizadevajo vključiti tudi glasbo, saj naj bi trenutni zvoki uporabnike že po nekaj urah uporabe preveč vznemirili.

Uroš Kotnik
Foto: technorati.com

Leave a Reply