Z licencami v boj proti tihotapljenju cigaret

Zdravstveni uradniki širom sveta so v Washingtonu sprejeli dogovor, s katerim se bodo borili proti kriminalu tihotapljenja cigaret in drugih tobačnih izdelkov. Vlade zaradi tovrstnega tihotapljenja skupno na leto izgubijo okrog 31 milijard evrov prihodkov, posledično pa je oslabljen tudi boj proti kajenju.

Dobra novica tokrat prihaja z novim dogovorom, namenjenem nezakonitemu tobačnemu trgu, saj bodo po novem države članice morale podeliti licence vsem proizvajalcem tobačnih izdelkov, katere bodo zaradi lažje izsleditve morale biti ustrezno označene. Podpise je po petih letih pogajanj doslej prispevalo že 176 članic Svetovne zdravstvene organizacije WHO.

Direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Chan razlaga, da dogovor svetu ponuja inštrument, s katerim se bodo lahko zoperstavili in končno celo odstranili pretkano mednarodno kriminalno aktivnost na tem področju. „Nezakonito trgovanje je slabo za zdravje, saj se izogne plačilu davkov, ki višajo cene in posledično vplivajo na povpraševanje,“ argumentirano zaključuje Changova.

Statistično gledano je tihotapljenje izjemen mednarodni problem, saj strokovnjaki ocenjujejo, da je letno pretihotapljena vsaj ena od desetih cigaret. Nedavna raziskava v Washingtonu je razkrila, da je približno 11 odstotkov trga s cigareti nezakonitega, kar vladam po svetu prinese letni primanjkljaj v vrednosti 31 milijard evrov. Zadnji čas torej, da so se ukrepi pričeli uvajati tudi na tem področju.

Uroš Kotnik
Foto: tx.english-ch.com

Leave a Reply