“Z močjo svetlobe premagajmo temo!”

V društvu Ozara Slovenija so prepričani,  da je mogoče premagati še tako črne samomorilne misli in samomor mogoče preprečiti, zato so ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora pripravili dogodek, ki so ga poimenovali Z močjo svetlobe premagajmo temo!.

S pomočjo prostovoljcev so v Mariboru postavili obeležje, sestavljeno iz odtisov 443 parov obuval, za vsakega umrlega zaradi samomora v letu 2012 po en par. Izdelani so iz posebnega fluorescentnega materiala, ki čez dan zbira sončno svetlobo in jo nato v temi oddaja. Natanko ob 21.00 uri bodo v popolni tišini in temi stali nekaj več kot sedem minut, za vsakega umrlega po eno sekundo. Predsednik društva Ozara Slovenija mag. Bogdan Dobnik je ob tem povedal: »Ker želimo opozoriti na dejstvo, da je mogoče premagati še tako črne samomorilne misli in samomor mogoče preprečiti, vse lastnike t. i. pametnih mobilnih telefonov pozivamo, da v tem času zaženejo posebno aplikacijo, s katero bo zaslon uporabnikovega telefona navidezno spremenila v gorečo svečo«. Posebna aplikacija za mobilne telefone, ki je ena izmed prvih tovrstnih na svetu, je namenjena izboljšanju prepoznavanja samomorilne ogroženosti, poleg tega pa ponuja kontaktne podatke o službah pomoči ter druge pomembne informacije. S prižigom svečke na telefonu in tudi sicer se bomo odzvali pozivu Mednarodnega združenja za preprečevanja samomora, ki ljudi po celem svetu na ta dan poziva, da prižgejo svečko v spomin na vse umrle zaradi samomora.

Preprecevanje s.
Preprečevanje samomora je naloga, ki mora vključevati in povezovati več sektorjev in akterjev

Ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora je tudi uradno izšel slovenski prevod izjemne knjige prof. Diega de Lea, mednarodno priznanega psihiatra in vodilnega raziskovalca na področju preprečevanja samomorov ter vodjo UP IAM, Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki zajema življenjske zgodbe, s katerimi se človek poistoveti ali jih celo sam doživlja. Knjiga Prelomnice, neobičajno popotovanje v globine samomora namreč razkriva zgodbe ljudi, ki so zgolj zaradi srečnega spleta okoliščin preživeli poskus samomora, ter ljudi, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega. Njihove osebne zgodbe, predstavljene v obliki pisem avtorju, razkrivajo mnoge razsežnosti človeškega duha, predvsem njegovo sposobnost, da najde pot iz najtemačnejših krajev, kjer se zdi, da je vse izgubljeno. Knjiga je izšla v sozaložbi Založbe Univerze na Primorskem ter društva Ozara Slovenija in s strokovno pomočjo UP IAM, Slovenskega centra za raziskovanje samomora.

Leave a Reply