Z nekaj triki se znebite madežev

Raznorazni madeži na tkaninah in preprogah lahko v trenutku uničijo videz le-teh, ampak če ukrepamo dovolj hitro, posledic praktično ne bo. Pozabite na Vanish in ostala čistila, s pomočjo domačih sredstev je mogoče na preprost način odstranili tudi tiste najtrdovratnejše madeže.

V primeru, da se vam po nesreči na preprogo prilepi žvečilni gumi, uporabite naslednji enostaven trik. Žvečilni gumi najprej zamrznite s kockami ledu, ki ste jih dali v plastično vrečko, zatem pa ga odstranite s pomočjo noža. Nastali madež lahko očistite tudi z ohlajenim amoniakom.

stains-1-636
Če po preprogi polijete rdeče vino, polito tekočino takoj popivnate, nato pa očistite z gobo in toplo vodo. Še enkrat popivnajte do suhega, nato pa z gobo nanesite peno za preprogo in jo dobro vtrite.

Čeprav imamo hišne ljubljenčke neizmerno radi, nas za trenutek njihove “sledi” močno ujezijo. Ko pride do omenjene scene, ne porabljate časa za razburjanje, ampak se odstranjevanja urinskega madeža lotite nemudoma – pomembno je, da je še ta moker. Tekočino torej najprej popivnajte s papirnatimi robčki, nato pa čez madež posujte sodo bikarbono ter jo posesajte, ko se posuši. Čez nekaj časa madež znova očistite z omenjenim sredstvom, čez položite robček, nanj pa kakšno utež in počakajte dve do tri ure.

Kako pa odstraniti razlit vosek? Najprej ga z nožem postrgajte, nato pa na obe strani preproge ali druge tkanine postavite časopisni papir in ga zlikajte s segretim likalnikom. Papir bo vpil ostanke voska in madež bo izginil. Kadar površine popackamo s čokolado ali kečapom, nastali madež hitro sperite s toplo vodo, zatem pa nanj nanesite nekaj kapljic vode in amoniaka. Madežev raznih sokov pa se znebite tako, da tkanino najprej operete z mešanico ene čajne žličke pralnega praška in ene čajne žličke kisa, ki ju zamešate v liter tople vode. Madež temeljito zdrgnite in počakajte, da se preproga posuši.

Barbara Oswald
Foto: ivillage.com, tumblr.com 

Leave a Reply