Zagnali milijardni projekt za pripravo simulacije delovanja človeških možganov

Evropska unija je zagnala projekt “Human Brain Project”, s katerim želijo pripraviti superračunalnik za simulacijo delovanja človeških možganov. Računalniški sistem, ki bo vsaj tisočkrat močnejši od današnjih računalnikov, želijo po prvih napovedih usposobiti do leta 2020 in tako dognati vse skrivnosti delovanja človeških možganov.

Računalniški sistem tisočih superračunalnikov je ogromen projekt Evropske unije, ki je vanj vložila dobro milijardo evrov, kar naj bi po njihovih besedah zadoščalo za dobrih 10 let raziskav. Po prvih ocenah strokovnjakov pred tremi leti, “naj bi do leta 2020 prišli do dna skrivnostim delovanja človeških možganov“, tok dogodkov pa bo mogoče pripeljal do tega, da bodo možgani »razkrinkani« že v nekaj letih.

možgani
Bo simulacija delovanja človeških možganov prinesla odgovore, katerih se nadejajo znanstveniki?

Temu botruje zdajšnje zagnanje projekta “Human Brain Project”, na katerem dela več kot 200 raziskovalcev in strokovnjakov, ki bodo pripravili sistem, ki bo v celoti simuliral zapleteno delovanje naših možganov.

Znanstveniki pod vodstvom nevroznanstvenika s švicarske univerze Henryja Markrama, bodo prišli do novih spoznanj na področjih robotike, superračunalnikov in medicine. Predvsem slednja bo največ pridobila z novimi dognanji, saj bodo dobili globji vpogled v delovanje človeških možganov in s tem odgovore na mnoga vprašanja. Tako bodo lahko prišli do novega znanja in razumevanja (neozdravljivih) nevroloških bolezni, kot so depresija, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen ter ostale bolezni živčevja in možganov.


Predstavitveni video projekta Human Brain Project. (Opomba: Video je v celoti v angleškem jeziku.)

Matjaž Kljajić

Leave a Reply