Zakaj je gibanje zdravo?

Si želite imeti imeti izklesano telo, več energije in se počutiti bolje, a ne veste, če bi se lotili telovadbe ali diete? Telovadba bo na vaše telo občutno pozitivneje vplivala kot dieta, je pa res, da je slednja koristna takrat, ko se borimo proti nekaterim boleznim.

Več energije

Če boste redno telovadili in se gibali na svežem zraku, se bo vaše telo napolnilo z adrenalinom in dopaminom, ki dvigujeta raven energije v telesu in povzročita, da se vsako jutro zbujate boljše volje. Dieta lahko, nasprotno, telo osiromaši, saj ob pomanjkanju snovi, ki jih najdemo v hrani in so ključne za zdravo delovanje telesa, energija upade.

Boljše počutje

Telovadba sprošča tudi hormon serotonin, ki ga bolj poznamo kot hormon sreče. Nekateri sicer posegajo po čokoladi in sladkarijah, ki prav tako spodbujajo delovanje tega hormona, a v manjši meri in le za kratek čas. Zato telovadite, saj naj bi že 20 minut telovadbe na dan izboljšalo razpoloženje za 12 ur.

apples--measuring-tape--fitness--training_3307444Izguba kilogramov

Če želite shujšati, se nikakor ne poslužujte le diete. Najbolje je kombinirati redno telovadbo z zdravo in uravnoteženo prehrano. Dieta torej naj ne bo takšna, da boste iz nje izločili vse beljakovine, sladkorje ali ogljikove hidrate. Tako telesu ne boste prav nič koristili. Jejte vse, a zmerno, prevladujejo pa naj zdravi obroki sadja in zelenjave.

Bolezni

Če se borite proti boleznim srca in ožilja, je učinkovita tudi telovadba, a najbolj vam bo pomagala dieta, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Najdemo jih v lososu, tunu in postrvi. Tisti, ki ste sladkorni bolniki, pa se seveda bolj kot diete poslužujte redne telovadbe. Seveda je pomembna tudi ustrezna prehrana, a prav s telovadbo lahko telo iz krvi črpa glukozo in ohranja njeno pravo mero v krvi.

Lučka Bajs
Foto: eichingerbauer.at, freepik.com

Leave a Reply