Zakaj je kivi tako zdrav?

Kivi izvira iz severne Kitajske, v dvajsetem stoletju pa so ga spoznali tudi v Evropi. Vsebuje ogromno vitamina C, kalija in cinka ter varuje pred prehladom in astmo.

Kivi vsebuje toliko kalija kot banane, več cinka kot jabolka in več vitamina C kot limone, hkrati pa se v njem skriva vitamin E. Študije so pokazale, da naj bi kivi omilil simptome astme, zaradi vsebnosti luteina pa ščiti očesno mrežnico pred starostnimi poškodbami.

Blagodejno vpliva tudi na prebavo in predvsem pri starostnikih deluje kot odvajalo ter lajša prebavo. Kivi je sicer zrel takrat, ko je mehek na otip in se lupina ob dotiku malce vdre. Če želite, da bo hitreje zrel, ga hranite v temnem prostoru skupaj z jabolki, bananami ali hruškami.

Kivi lahko v temnem in hladnem prostoru hranimo zelo dolgo, saj med hranjenjem ne izgublja hranilnih snovi, kar je kivijeva prednost pred ostalimi sadeži.

1Lučka Bajs
Foto: imgbuddy.com

Leave a Reply