Zakaj je pomembno jesti zajtrk?

Zajtrk je potrebno jesti zaradi treh pomembnih razlogov, najpomembnejši pa je zagotovo ta, da redno uživanje zajtrka izboljšuje naše razpoloženje in produktivnost. Zato se mu nikar ne izogibajte!

Po večurnem spancu je prav zajtrk tisti, ki nas bo napolnil z energijo in pripravil na nov dan. Študije so namreč pokazale, da študentje, ki zjutraj pojedo polnovreden obrok, lažje opravljajo študijske obveznosti, so bolj skoncentrirani in polni energije. Mnogi se zajtrku sicer izogibajo, saj nimajo časa za njegovo pripravo, pri tem pa pozabljajo, da je ta lahko zelo preprost. Dovolj je že, če pojemo nekaj polnovrednih piškotov z jogurtom in banano ali pa kruh z medom in marmelado.p1

Zajtrk je tudi tisti, ki izboljša naše razpoloženje in nas naredi manj živčne ter razdražljive. Zjutraj si zato zase in svoje telo vzemimo deset do petnajst minut, se umirimo in počasi pojejmo sadje, kosmiče ali toast. Pripravimo si lahko tudi smoothie, nekateri pa pred zajtrkom radi spijejo še kozarec vode, ki odplavi strupe in spodbudi izločanje seča.

Tretji razlog pa je ta, da zajtrk pomaga ohranjati vitko postavo in ne redi, saj telo zajtrk takoj po zaužitju začne nemudoma porabljati, ker potrebuje energijo. Če pa prvi obrok zaužijemo šele opoldne, telo ta obrok pretvori v maščobno zalogo, da bi preprečil stradanje. Zaužitje zajtrka pa prav tako zmanjšuje željo po tem, da bi večje količine obrokov uživali tudi zvečer in tudi tako pomaga ohranjati vitko linijo, saj prav večerni obroki, če so nezdravi, najbolj redijo.

stockfresh_1190008_happy-woman-with-bowl-of-fruit_sizeXSLučka Bajs
Foto: crownperth.com.au, getmealplans.com

Leave a Reply