Zakaj je temna čokolada zdrava?

Temna čokolada je vir mineralov, zakladnica antioksidantov in odlična preventiva v boju z visokim krvnim tlakom. Zdravniki so že pogosto dokazali njene pozitivne učinke, tukaj pa so zbrani vsi na enem mestu.

1. Železo, kalij in magnezij so minerali, ki jih skriva temna čokolada. Kalij preprečuje srčno in možgansko kap, železo je odličen v boju s slabokrvnostjo, magnezij pa uravnava krvni tlak. Pomagajo torej pri normalnem delovanju telesa, zato se čokoladi nikar ne upirajte.

dark-chocolate-660x4392. Ker čokolada uravnava krvni tlak in omogoča normalen pretok krvi, s tem preprečuje nastanek strdkov. Poveča tudi pretok krvi v možgane in srce ter tako ter dobro vpliva na naše kognitivne sposobnosti. Zelo priporočljiva je tudi za tiste z diabetesom tipa 2, ki jo lahko jedo, saj po njenem zaužitju količina sladkorja v krvi raste zelo počasi.

3. Vsebuje tudi kofein, zato nas napolni z energijo za dlje časa, hkrati pa v njej najdemo teobromin, ki krepi zobno sklenino. Temna čokolada upočasnjuje tudi staranje, saj uničuje nevarne proste radikale.

4. Najpomembneje pa je, da sprošča endorfine in nas naredi srečne, pa četudi le za kratek čas. Zato za dobro voljo v teh hladnih in turobnih dneh ne pozabite na ogromno skodelico temne vroče čokolade!hot_chocolateLučka Bajs
Foto: healthcare-news.net, dailyperricone.com, finehomesandliving.com

Leave a Reply