Zakrpajte oblačila s čudovito japonsko tehniko

Kdo pravi, da kos oblačila izgubi vrednost, če se poškoduje? Vdahnite takšnim oblačilom novo življenje in jih dodatno polepšajte s tehniko šivanja, imenovano »sashiko«.

Foto: honestlywtf.com
Foto: honestlywtf.com

Sashiko tehnika šivanja in vezenja izhaja iz Japonske. Nastala je v času, ko novih oblačil ni bilo mogoče dobiti v vsaki trgovini, zato so morali ljudje iznajti estetsko tehniko krpanja poškodovanih oblek.

V sashiko tehniki se lahko preizkusite tudi vi. Zagotovo imate doma kakšen ljubljen kos oblačila, ki ga ne morete nositi, ker se je strgal, vendar nimate srca, da bi ga vrgli stran. Z malce spretnosti z iglo ga lahko ponovno naredite uporabnega.

Potrebovali boste poškodobavano oblačilo, krpo v enaki ali kontrastni barvi, prejico in debelo iglo. Prejica je lahko v poljubni barvi, če boste oblačilo krpali s krpico v enaki barvi, če pa boste uporabili krpico v barvi, kontrastni vašemu oblačilu, se bo najbolje obnesla bela prejica.

Krpico namestite pod luknjo na oblačilu in jo pripnite z bucikami, da bo ostala na mestu. Z belo prejico nato z enostavnim šivom šivajte vzorce preko krpice in samega oblačila, dokler ne bo krpica fiksirana.

Oblačilo še naprej nosite s ponosom.

Martina Drobne

Leave a Reply