Zaplešite na Ljubljanskem gradu

Ples je za mnoge ena izmed prijetno-zabavnih telesnih aktivnosti, ki nudi tudi duševno sprostitev in ustvarja občutek svobode. Na zabavo v ritmih raznovrstne glasbe vas v okviru serije plesnih večerov vabi Ljubljanski grad.

Lepota plesa in njegovi pozitivni učinki na telo in um so že od nekdaj znani. Lahko si ga privoščimo sami, v paru ali skupini. Najpomembneje je, da skozi glasbo in gibanje v njenem ritmu začutimo prelivanje energije, ki nas sprosti vsakodnevnih skrbi.

Mnogi tarnarjo, da imajo dve levi nogi ali pa ne slišijo ritma, pa bi kljub temu radi plesali. Oboje se da naučiti. Ritem je mogoče osvojiti predvsem s pozornim poslušanjem glasbe in vztrajnostjo, korake pa z redno vadbo.

partner-dancing-bristol-480x238

Ples je obenem odlična vrsta rekreacije, saj je zasnovan tako, da se med vadbo intenzivnost spreminja z izmenjavo napora in počitka. Pri tem pa se seveda porabljajo odvečne kalorije (med 8 in 12 kcal na minuto), kar pomeni, da v času plesnega tečaja, ki navadno traja uro in pol, lahko izgubimo tudi do tisoč kalorij!

Ljubljanski grad v letu 2013 začenja s tematskimi plesnimi večeri, ki bodo v prelepem grajskem okolju potekali vsako tretjo soboto v mesecu. Namen je predvsem zabava, druženje, sprostitev in seveda – ples. Ritmi latinskoameriških plesov vas bodo osvojili s svojo energijo in strastjo, standardni plesi zapeljali z dovršenostjo in eleganco. Vse skupaj bodo začinili ritmi popularne salse, bachate, mamba, argentinskega tanga, disco hustla, squere rumbe, west coast swinga … V prestolnici se torej obetajo pestri plesni večeri.

Prvi plesni večer bo v soboto, 19. januarja 2013, ob 20. uri v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu, in sicer v sodelovanju s Plesnim društvom EverGreen. Uvodni ples bo Ples zime. V prvi polovici leta bodo v omenjeni dvorani na sporedu še: 16. februarja Valentinov ples, 16. marca Ples pomladi, 20. aprila Ples slovenskih popevk in 18. maja Grajski ples. 16. junija bo Ples poletja, kateri pa bo na Grajskem dvorišču.

Cena za posamezni plesni večer je 9 €; vstopnice pa so v prodaji v Info centru na Ljubljanskem gradu, na spodnji postaji vzpenjače, na uradni spletni strani Ljubljanskega gradu ter na določenih prodajnih mestih.

Barbara Oswald
Foto: bristoldanceexperience.co.uk, Miran Kambič

Leave a Reply