Zaporniki na dobu bodo varčevali z ogrevanjem na sekance

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob bodo odprli kotlarno na lesne sekance, s katero bodo na letni ravni prihranili tudi do 200.000 evrov.

Občina Šentrupert je za projekt, ki ga izvaja skupaj z ministrstvom za pravosodje, dobila približno 700.000 evropskih nepovratnih sredstev, celotno naložbo pa ocenjujejo na 1,5 milijona evrov.

“Z ogrevanjem prek toplovodnega omrežja, ki je namenjeno ogrevanju celotnega zavoda in njegovega polodprtega oddelka, lahko na letni ravni prihranili tudi do 200.000 evrov,” je za STA povedal direktor zapora Dob Jože Podržaj. Ogrevanje z biomaso bo pogodbeno izvajalo občinsko podjetje Energetika Šentrupert, pri čemer bodo največji državni zaporski kompleks ogrevali z obnovljivim virom energije in pri tem občutno zmanjšali stroške ogrevanja.

Kasneje imajo namen večino potrebne biomase nakupti od okoliških kmetov oziroma v okviru delovanja občinskega lesno-predelovalnega centra, saj želijo skladno s trajnostno naravnanostjo Občine Šentrupert vse potrebno gorivo nabavljati na svojem širšem območju. Zaslužek bodo s tem obdržali v domači skupnosti, v občini pa načrtujejo še celotno daljinsko ogrevanje njenega središča, je pojasnil Šentrupertski župan Rupert Gole.

Dobsko toplovodno omrežje in tamkajšnjo kotlovnico so sicer postavili v petih mesecih. Projekt so realizirali ob sodelovanju lokalne skupnosti in Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, ki deluje pod okriljem ministrstva za pravosodje.

dobUroš Kotnik
Foto: siol.net

Leave a Reply