Zaradi Chipola bo izgubljanje stvari praktično nemogoče

Zgodba gre takole: Ko vam zjutraj zazvoni budilka, pritisnete tipko za dremež. Pa še enkrat in še enkrat. Ko končno vstanete, se vam že zares mudi. Kavo spijete kar pod tušem in med tekanjem po stanovanju in pripravljanjem na nov dan poskakujete, da bi nase spravili kavbojke. Ko postorite vse potrebno, vam preostane le še, da odkorakate skozi vrata. Toda samo trenutek! Kje pa so ključi? Nahitro preiščete vse stanovanje, a ključev ni nikjer. Kaj storiti? Lahko si v obupu pulite lase ali celo pustite vhodna vrata odklenjena, toda če imajo vaši ključi obesek Chipolo, bodo v vaših rokah v manj kot minuti. Chipolo je proizvod mladih umov iz Zasavja, ki vedo, kako je grozno, ko v najhujši naglici ne najdemo nečesa, kar nujno potrebujemo.

Chipolo
Foto: www.chipolo.net

Chipolo je naprava, ki se lahko preko Bluetootha poveže s katerimkoli mobilnim telefonom, ki to tehnologijo uporablja za prenos podatkov. Razvilo ga je podjetje Nollie Apps iz Zagorja, katerega direktor, Tadej Jevševar, priznava, da tudi sam velikokrat izgubi ključe ali denarnico. V sodelovanju s podjetjem Geotronik so ustvarili obesek, ki vam močno olajša iskanje pogrešanih stvari.

Chipolo Team
Ekipa Chipola. Direktor Nollie Apps, Tadej Jevševar, v sredini drži v roki rdeč Chipolo. Foto: www.finance.si

Chipolo je tehnologija, ki je skoraj v celoti izdelana v Sloveniji. Lahko ga pripnemo kamorkoli – na denarnico, ključe, nahrbtnik, ali pa celo na ljubljenčka in mu tako preprečimo, da bi na sprehodih odtaval po svoje. Njegov domet je 60 metrov, deluje pa tako, da nam mobilna aplikacija javi, ko se obesek preveč oddalji od telefona. V trenutku, ko sta obesek in telefon več kot 60 metrov narazen, aplikacija zabeleži zadnjo lokacijo ter datum in čas. Chipolo vam zaradi vgrajenega termometra celo v realnem času pokaže, kakšna je temperatura tam, kjer se nahaja. A tu se njegova zmogljivost ne konča, saj ga lahko uporabimo tudi v obratni smeri. Če izgubimo telefon, enostavno potresemo obesek in telefon bo začel piskati ter nam tako sporočil svojo lokacijo. Z uporabo Chipola je izgubljanje stvari tako praktično nemogoče – da se vam to zgodi, se mora predmet za več kot 60 metrov oddaljiti od telefona, ki ta čas ne sme biti prižgan. Njegova prednost pred konkurenti je, da za uporabo tehnologije Chipolo ne potrebujemo internetne povezave. Prav tako pa Chipolo ni le uporaben, temveč lahko služi tudi kot modni dodatek, saj se ga dobi v devetih različnih barvah. Kupci lahko svoj Chipolo personalizirajo s fotografijo ali napisom. Projekt je zaživel tudi na Kickstarterju, podjetje pa že pridno zbira denar za izboljšanje Chipolove tehnologije.

Martina Drobne

Leave a Reply