Zdravo suho sadje

Suho sadje je zelo zdravo in mnogi ga jedo med obroki ali ko si zaželijo nekaj sladkega. Seveda ga lahko uporabljamo tudi pri peki slaščic ali v kombinaciji s kosmiči za zajtrk.

Mnogi sicer dvomijo v kakovost suhega sadja, saj ta lahko vsebuje veliko sladkorja. A suho sadje vsebuje veliko vitaminov, pomembno pa je, da pred njegovim nakupom preberete deklaracijo in se prepričate, da v njem ni dodatnih sladkorjev. Prav tako raje kupite tistega, ki je pridelan na ekološki način ali pa sadje posušite kar sami.

Izbirate lahko med različnimi vrstami suhega sadja. Suhi krhlji vsebujejo veliko kalcija in vitamina B6, so zelo nasitni in poskrbijo za urejeno prebavo. Suhe hruške so zelo sladke in okusne, vsebujejo pa vitamin C, kalij in so pomembne za procese nastajanja krvi.

Brusnice preprečujejo vnetja urinarnega trakta, poskrbijo za zdrave zobe in dlesni ter znižujejo raven krvnega sladkorja. Slive pa blagodejno vplivajo na prebavo, varujejo ožilje, pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in so zaradi visoke vsebnosti vlaknin zelo nasitne.

1Lučka Bajs
Foto: www.thecherryshare.com

Leave a Reply