Zelemenjava, Knjigobežnica in Tekstilnica: “Nakupovanje” brez denarja

Če si želite sveže zelenjave, brez da bi zanjo odšteli kakšen evro, morate obvezno obiskati center Eda v Novi Gorici, kjer si enkrat na mesec izmenjujejo marsikaj, prodajajo pa ničesar.

Gre za projekt Zelemenjava, katerega cilj je zmenjava vrtnih presežkov, spodbujanje solidarnosti med sokrajani in zmanjševanje količine pridelkov z vrta, ki končajo na kompostniku.

V okviru akcije je mogoča menjava semen, sadik, plodov, različnih domačih dobrot, pa tudi vrtnarskih knjig ter receptov. Sodelujejo lahko vsi – od popolnih začetnikov do pravih vrtnarskih gurujev. V Novi Gorici 22. marca v ta namen celo napovedujejo Štafeto semen, ki bo zajemala veliko izmenjavo domačih, predvsem avtohtonih semen.

“Štafeta semen je projekt ekološke civilne iniciative Slovenije na Goriškem, kjer izmenjujemo izključno avtohtona semena in semena, ki so pridelana ekološko. V Štafeto semen gre pravzaprav po 33 semen neke rastlinske vrste. Od tega se enajst semen poseje v določenem kraju, enajst jih gre v izmenjavo, enajst pa v semensko banko v Mariboru. Semena iz semenske banke se nato posejejo, rastlino pa opazujejo, kako se obnaša,” za Delo pojasni Maja Vrčon, ena od organizatork Menjave.

Da je novogoriški projekt blagovne menjave še bolj povezan in kompleksen, s podporo skrbita še dve podobni akciji – Knjigobežnica in Tekstilnica. Prva omogča menjavo knjig, druga pa oblačil, pri čemer nobena ne podpira trgovanja z denarjem. “Pri hrani si prizadevamo za to, da bi se ljudje pri ponudbi malce potrudili. Če, denimo, doma nimaš marmelade, lahko tudi spečeš pito ali kruh in ju potem zamenjaš. Možnosti je nešteto, ljudje pa so pri izmenjavi precej inovativni,” zaključuje Vrčonova.

zelemenjavaUroš Kotnik
Foto: petv.tv

Leave a Reply