Zelenjava, ki jo boste lahko gojili na okenski polici tudi pozimi

Semenarna Ljubljana je za urbane vrtičkarje pripravila novost – set za gojenje mikro zelenjave na okenski polici.

Idejo so jim dali kupci, ki želijo imeti urbani vrt čez vse leto. V kompletu je sadilni pladenj, blazinica iz mineralnih vlaken in semena vrtne kreše, rukole, redkve ali brokolija. Te rastline so izbrali, ker se enostavno vzgojijo.

Da je izdelek zaživel, je trajalo tri leta. Semen niso posebej vzgojili za ta namen, so pa iz ekološke pridelave in jih tržijo pod blagovno znamko BIO Valentin. Z »doma pridelano« mikro zelenjavo bi se radi na čim bolj zanimiv način približali otrokom, družinam in začetnikom vrtnarjenja. Mini zimski vrtiček stane 6,9 evra, prodajajo ga v Semenarninih vrtnih centrih Kalia po Sloveniji. V prihodnjih dveh letih načrtujejo izvoz v zahodno Evropo.

Spomladi so na police dali mini vrt – mešanico petih semen na biorazgradljivi tkanini. Čeprav je nov in drugačen izdelek, so s prodajo zadovoljni. Pripravljajo pa že nove kombinacij dobrih sosedov.

Letos so vpeljali tudi spletno trgovino, prodaja je skladna s pričakovanji, pravijo v Semenarni Ljubljana, ki bo tretje leto zapored poslovala dobičkom, stabilno in uspešno. V teh letih dosegajo v povprečju petodstotno letno rast prodaje.

Foto: Iza Petek Funduk
Foto: Iza Petek Funduk

Navodila za vzgojo mikro zelenjave

Sadilni pladenj postavite na dobro osvetljeno mesto na okenski polici. Vanj položite blazinico iz mineralnih vlaken in jo prelijte s pol litra vode. Semena enakomerno potresite po vsej površini blazinice in jih narahlo vtisnite vanjo, potem pa jih previdno zalijte ali poškropite. Semena bodo vzklila v treh do sedmih dneh. V času kaljenja jih enkrat do dvakrat na dan popršite, tako da bo blazinica ostala vlažna. Izogibajte se stoječi vodi v pladnju. Po kalitvi zalivajte oziroma pršite mlade rastline v skladu z njihovimi potrebami. Pri tem pazite, da se blazinica ne izsuši. 10 do 14 dneh je vaša mini zelenjava pripravljena na uporabo. Rastlinice lahko s škarjami odrežete tik nad blazinico, ko se pojavi prvi par pravih – in ne kličnih – listov. Ko porežete vso mini zelenjavo, zamenjajte blazinico iz mineralnih vlaken z novo ter ponovite celoten postopek setve.

Z mini zelenjavo obogatimo solate in sendviče, lahko pa jo postrežete tudi kot prilogo h glavnim jedem. Uporabite jo lahko tudi v namazih in napitkih, pravijo v Semenarni Ljubljana.

Sonja Kolarič

Leave a Reply