Zemlja vedno bolj zelena

Človeštvo gozdove že od samega začetka izkorišča za pridobivanje gradbenega materiala, kuriva, pa tudi obdelovalnih ali bivalnih površin. Skozi čas je to izkoriščanje postajalo vedno bolj izdatno. Vendar pa Zemlja zdaj okreva – nova študija je pokazala, da število dreves narašča.

Foto: Carl Davies za CSIRO
Foto: Carl Davies za CSIRO

Zemlja sicer še vedno izgublja svoje zelene površine, še posebej na tako imenovanem »Loku krčenja gozdov« na jugovzhodnem robu Amazonskega gozda.

To krčenje pa odtehta večanje količine živih rastlin – ali biomase – v drugih delih sveta.

Po podatkih spletnega medija The Conversation je avstralska raziskovalna organizacija CSIRO izveda študijo, v kateri je na inovativen način merila količino rastlinja po svetu. Ugotovili so, da gozdovi ponovno rastejo na opustošenih kmetijskih površinah, ki jih je za sabo pustil komunizem v Rusiji in sosednjih državah. Nepričakovano se je povečala tudi količina rastlin v Avstraliji, Južni Ameriki in Afriki, na Kitajskem pa so se veliki projekti sajenja dreves izkazali za uspešne.

Večanje Zemljine biomase bo sicer upočasnilo podnebne spremembe, ne bo pa jih zaustavilo. Za to bo potrebno korenito zmanjšanje emisij CO2, ki jih sicer povzroča uporaba fosilnih goriv.

Martina Drobne

Leave a Reply