Zgodbe, ki budijo upanje in zaupanje

Na Večeru živih zgodb, v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana, so vzniknile prve zgodbe, ki odpirajo prostor za nove poglede, inovativne rešitve in premike k možnemu in mogočemu: postopoma spremeniti staro pripoved o Sloveniji kot nemočni žrtvi v skupno, večjo zgodbo »kure«, ki želi, zna in zmore nesti zlata jajca.

Vecer zivih zgodb2

Zgodbe so ena najmočnejših valut, ki jih imamo ljudje, saj gradijo naš odnos do sveta, do samih sebe in do potencialov, ki jih (še ne) zaznavamo. Zadnje čase slišimo vedno več zgodb, ki budijo upanje, zaupanje in samozaupanje. Na prvem večeru živih zgodb, so sodelovali pripovedovalci:

Irena Rotar, neodvisna aktivistka samooskrbe, pobudnica projekta Štafete semen: »Ko ljudstvo prebuja voditelje…«
Irena pooseblja slogan ‘Nič ni nemogoče’. Pred šestimi leti je delila idejo o ekofestu v Žalcu, sledila je kreacija dogodkov pod imenom Ekofejst, ki je še nadgradila in poglobila prvotno idejo. Po vzpostavitvi prvega primerjalnega vzorčnega vrta v Pirešici, se je rodila ideja o Štafeti semen. Z namenom približati problematiko semen ljudem, je dogodek privabil k sodelovanju že tisoče ljudi, društva in tudi uradne ustanove ter stroko.
Irena je tudi soustanoviteljica gibanja in gonilna sila Ekoci Ekološke civilne iniciative, kreatorka projekta Spoštujmo slovensko pri slovenskem trgovcu Tuš, pa tudi glasnica informacij, ki se ji zdijo vitalne za razumevanje trenutnega stanja in uvedbo sprememb, ki tej in naslednjim generacijam zagotovile lepšo prihodnost.
Čisto sveža Irenina ideja, da bi gasilski domovi postali tudi eko tržnice in zbiralni centri, bo v skladu z njenim duhom zagotovo kmalu zaživela.

Jože Kos, vizionarski podjetnik, motivator in povezovalec: »Od vizije Polšnika k viziji Slovenije«
Prihaja iz Velike Preske pri Polšniku, po izobrazbi je lesarski tehnik. Od svojih začetkov pred 30 leti, ostaja pri svojem poslu inovativen, hkrati pa se trudi povezovati znanja in podjetja različnih strok. Dejavnost v podjetju zato razvijajo z lokalnimi materiali, lokalnimi ljudmi in močnim lastnim razvojem.
Jože Kos je človek z veliko življenjske energije, vizionar, motivator, močan organizator in velik povezovalec ljudi in je aktiven tudi pri dejavnostih za razvoj domačega območja v okolici Velike Preske. Poleg Mizarstva Kos vodi tudi Center za zunanjo ureditev, je član upravnega odbora sekcije mizarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, voditelj razvojne vasi Velika Preska – naselje pasivnih hiš za poskusno bivanje ter voditelj različnih projektov za izobraževanja na področju zunanjih ureditev.

Anne Bregnballe, norveška raziskovalka samoorganiziranih projektov: »Kaj smo se naučili iz projekta Lokalna agenda 21 za Norveško?«
Je predavateljica na fakulteti za socialne študije v Lillehamerju na Norveškem, kjer preučuje procese lokalne participacije in participatorne demokracije. Zadnja leta se posveča predvsem preučevanju ekovasi in drugih alternativnih oblik lokalne aktivacije in združevanja.

Večer živih zgodb je bil organiziran v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer se letošnje leto, v okviru projekta Voda, posvečajo izzivu sodobne družbe, kako zagotoviti, ohranjati in pravično razdeliti to pomembno dobrino za človekovo preživetje in kakovostno bivanje.V sodelovanju in ustvarjanju sinergije, so poleg muzeja svoje moči združili še: Društvo moderatorjev Slovenije, Umanotera, Smetumet, Društvo Ognjič – projekt Skupaj za zdravje narave in človeka, Notranjski center Cerknica ter številni posamezniki.

Leave a Reply