Zgodovinski plezalni uspeh Slovenca v Španiji

November je bil za slovensko plezalstvo prav poseben mesec, saj je 27-letnemu Celjanu Jerneju Kruderju kot drugemu človeku na svetu uspelo preplezati eno najzahtevnejših sten na svetu.

Izjemno težaven izziv na španskem otoku Majorka, kjer se je mladi slovenski plezalec vzpenjal nad vodo, ne da bi bil pripet z vrvjo, je vendarle uspel v 39. poskusu.

“To je neka nova disciplina neka mešanica med težavnostjo in balvanskim plezanjem. Bi lahko rekel, da je bolj adrenalinska, ker tu je varovanje samo voda, in ko padeš, padeš daleč,” je za MMC povedal Jernej Kuder.

Preden mu je končno le uspelo, je skozi vse to šel kar 38-krat. “Če nisi pripravljen dovolj fizično in psihično ter pri ključnem gibu čudno priletiš, ne zadeneš grifa, tudi padec ni najudobnejši v vodo, zato moraš tudi pri naslednjem poskusu glavo obdržati na pravem mestu, da si spet upaš še enkrat narediti isto, da verjameš vase,” je še dodal.

Letošnji državni prvak v balvanskem plezanju pa na osvojeni lovoriki nikakor ne namerava počivati, saj je z mislimi že pri novih izzivih, čez štiri leta bo namreč plezanje prvič tudi na olimpijskih igrah, kjer se ob številnih slovenskih adutih želi dokazati tudi sam.

Kako nečloveško zahteven je bil minuli podvig na Majorki, pa se prepričajte kar sami.

Uroš Kotnik
Foto: sloclimbing.com

Leave a Reply