Žiga Škalič – državni prvak v hitrem in zanesljivem računanju

Žiga Škalič, dijak 2. C Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, postal državni prvak v hitrem in zanesljivem računanju Lefo v kategoriji srednjih šol.

Tekmovanje je potekalo 4. marca 2017 na OŠ Litija. Kvalifikacije so potekale od decembra in do konca februarja, v treh krogih, na daljavo – od doma. Žiga pravi, da včasih kdo misli, da lahko računa doma s kalkulatorjem, vendar po njegovih besedah s kalkulatorjem gre gotovo počasneje.  Organizatorji že vnaprej določijo discipline računanja (seštevanje, odštevanje, množenje, deljenje, primerjava, iskanje neznanega števila) in tudi, če gre za naravna števila ali cela števila ali decimalna. Letos so imeli v vseh treh krogih mešane operacije: 1. krog mešane operacije (naravna števila), 2. krog mešane operacije (cela števila) in 3. krog mešane operacije (decimalna števila).

Tekmovalec računa na spletu, in sicer ena disciplina traja 6-krat po 40 sekund, če gre za normalno. Vsakih 40 sekund napreduje na višjo stopnjo, kar pomeni zahtevnejši računi, ki prinesejo več točk. Druga vrsta je sprint. Tukaj imajo tekmovalci na voljo 190 sekund. Ko dosežejo določeno število točk, takoj napredujejo na višjo stopnjo. Pri sprintu po navadi doseže tekmovalec več točk kljub krajšemu času, ker pride hitreje do 6. stopnje in mu ostane več časa. Pri sprintu za vsak napačen izračun pade stopnjo navzdol, pri normalni pa ne. Za izračun računa 1. stopnje dobi pribl. 5 točk, za 6. stopnjo pa pribl. 230 točk za pravilno rešen račun.

Navaditi se je potrebno tudi na računanje v obratnem vrstnem redu (od naprej do nazaj in ne obratno, kakor se učimo v šoli). Če se zmoti, ima gumb »razveljavi«, ki zbriše zadnjo številko. Tekmovalci takoj dobijo odgovor, če so pravilno izračunali in potem že z naslednjim računom nadaljujejo. Če se zmotijo, se jim naslednji račun pokaže prikaže šele čez 2–3 sekunde, kar je lahko včasih kar veliko.

Za en krog kvalifikacij so imeli na voljo 3 poskuse, pri čemer se je upošteval najboljši. V finale državnega tekmovanja se je letos uvrstilo 10 tekmovalcev, med njimi sta bila Žiga Škalič in Niko Farič.

Žiga Škalič. Foto: GFML

Državno tekmovanje poteka nekoliko drugače, tekmovalci se namreč pomerijo v peteroboju: seštevanje v celih številih (normalno), odštevanje v decimalkah (sprint), množenje v naravnih številih (sprint), deljenje v decimalkah (normalno) in iskanje neznanega števila (normalno).

Za peteroboj imajo na voljo 45 minut. Žiga je povedal, da so mu discipline vzele pribl. 20 minut. Tako je imel na koncu dovolj časa, da je popravljal rezultate, s katerimi ni bil zadovoljen. »Teh 45 minut zna biti zelo zelo napornih, saj v učilnici slišiš le “klikanje miške” in smrtno tišino, včasih kdo udari po mizi zaradi živčnosti. Zelo pomembna je koncentracija, saj se računa do konca vsake sekunde v peteroboju. Na koncu si kar precej psihično utrujen.«

Žiga Škalič je suvereno premagal konkurenco. Sproti je zasledoval rezultate zasledujočih in je vodil že od začetka. Na koncu je dosegel 21.200 točk, drugo uvrščeni pa 18.800 točk. Za državno tekmovanje je vadil peteroboj vsaj enkrat na dan.

Sedaj ga čaka meddržavno tekmovanje, na katerega je bil povabljen in se bo odvijalo 29. aprila 2017 v Litvi. Zbrali se bodo najboljši iz Slovenije, Litve, Latvije, Estonije in Ukrajine, ki se bodo pomerili tudi v peteroboju. Žiga bo tekmoval v kategoriji od 7. razreda OŠ do 4 . letnika srednje šole (moški). Vzdušje na meddržavnih tekmovanjih je po njegovih besedah fenomenalno, saj vsaka država bučno spodbuja svoje udeležence. Žiga je na koncu dodal, da verjame, da to ni zadnje,  kar je dosegel.

Sonja Kolarič

Leave a Reply