Živila, ki kratijo vaš spanec

Kar jemo, vpliva tudi na kvaliteto našega spanca, zato je zelo pomembno iz katerih živil je sestavljena vaša večerja. Kadar si zvečer privoščite neprimeren obrok, se tik pred spanjem prebudi želodec in zahteva svoje. Preberite si katera so tista živila, ki vas ne pustijo spati!

Kava in energijske pijače

Kava in energijske pijače so na vrhu seznama stvari, ki kvarijo spanec, ker vsebujejo kofein, ki pomaga, da ostanete budni. Poleg tega je kava diuretik, zato se lahko zgodi, da boste vso noč vstajali in praznili mehur, namesto da bi nemoteno spali.

Wine-testing
Če želite miren spanec, potem se pred spanjem izogibajte alkoholu.

Alkohol

Mnogim imajo občutek, da jih kozarček pred spanjem prijetno otopi in uspava. Stvar drži, ampak ko se alkohol čez nekaj ur izloči iz krvnega obtoka, povzroči prebujanje in začne delovati stimulativno in vaš spanec bo moten. Pitju alkoholnih pijač se je zato dobro izogniti od 4 do 6 ur pred spanjem.

Grah

Čeprav je ta stročnica odličen izvor proteinov in vlaknin, se ga pred spanjem izogibajte, saj  povzroča napenjanje in vetrove ter vam tako pokvaril miren spanec. Grah jejte čez dan, da ga lahko telo v miru prebavi.

Začinjena hrana

Čips s pikantno omako ali močno začinjena mehiška večerja nista pravi izbor hrane, ko vas pred spanjem pograbi lakota. Pikantna živila lahko povzročajo zgago, nekatere sestavine pa vas lahko nepričakovano preplavijo z odvečno energijo, ki je ponoči niti najmanj ne potrebujete.

Sladkarije

Čokolada vsebuje antioksidante (temna še več ko mlečna), prav tako pa ogromno sladkorjev, zaradi katerih je spanec lahko moten in nemiren in sanje ne bodo tako sladke, kot je bil okus v ustih. Enako velja za torte, pecivo ali sladoled, ki vsebujejo veliko sladkorja, zaradi katerih se telo prebudi in vznemiri.

Barbara Oswald
Foto: klaret-vinoteka.cz, yummyrecipemm.blogspot.com

Leave a Reply