Življenje je kot potovanje

”Če ste žalostni in potrti, živite v preteklosti. Če ste zaskrbljeni in vas je strah, živite v prihodnosti. Če ste pomirjeni in zadovoljni, živite v sedanjosti.” Lao Zi, slavni kitajski filozof in utemeljitev taoizma.

Zivljenje je potovanje manjsa

Življenje je kot potovanje. Vsak popotnik ve, da ni dobro ponavljati prepotovanih poti, če želi videti čim več sveta. Ko se odloča o naslednjem potovanju, bo upošteval izkušnje, ki jih je pridobil na prejšnjih. Zaveda se, da je po duši popotnik, zato nikoli ni v dvomih, ali naj potuje ali ne. Tudi takrat ne, ko doživi kaj neprijetnega. Na sprašuje se, ali je zanj dobro, da gre spet na pot, ker je zadnjič obtičal na letališču zaradi odpovedi letala, ali ker ga v hotelu ni čakala rezervirana soba. Ne bo dovolil, da bi mu spomin na neprijetno izkušnjo pokvaril veselo pričakovanje pred novim odhodom. Ve, da so takšne stvari del potovanja, bo pa zato v bodoče previdnejši pri izbiri letalskega prevoznika ali hotela.

Pravi popotnik želi biti na svojih poteh čim bolj svoboden, zato se ne omejuje z do potankosti razdelanim načrtom potovanja. Ve pa tudi, da ni pametno vsega prepuščati spontanosti in naključju. Pri pripravi potovanja in na poti bo v prvi vrsti upošteval svoje popotniške izkušnje, poleg tega pa bo poskušal pridobiti tudi čim več drugih dostopnih koristnih informacij o deželi. Upošteval bo prometni režim in poslušal vremensko napoved.

V življenju je podobno. Če se preveč ukvarjamo s tistim, kar doslej ni šlo v redu, lahko obstanemo na poti. Potrti in žalostni bomo obtičali v preteklosti.

Ali to pomeni, da bi se morali pretvarjati, kot da problemov ni in se prepričevati, da je svet rožnat in je vse v najlepšem redu? Nikakor ne. Zanikanje še nikoli ni pripeljalo do rešitve. Vendar tudi ne smemo zastati, ker bi nas bilo zaradi preteklosti preveč strah prihodnosti. Umetnost življenja je sprejeti stvari, takšne kot so. Dogodka, ki se je že zgodil, ne moremo več spremeniti. Pa tudi potrebno ni, ker je že del preteklosti. Je pa zelo pomembno, v kakšni luči se ga bomo spominjali.

Zivljenje je potovanje stopinje

Življenje se odziva na našo vibracijo. Prepoznavamo jo lahko skozi svoje občutke. Ko se počutimo slabo, oddajamo negativno vibracijo; veselje, zadovoljstvo in radost pa so izraz pozitivnih občutkov in pozitivne vibracije. V luči univerzalnih zakonov ni pomembno, zakaj se zdajle počutite kot se; edino kar šteje, je vibracija, ki jo pravkar oddajate. Če razumete, kaj si počnete vsakič, ko v mislih ohranjate podobe, ki vas navdajajo z občutki nemoči, strahu, zamere, ponižanja, jeze ali maščevanja, veste, da si boste naredili največjo možno uslugo, če se boste potrudili na situacijo, ki vas je prizadela, pogledati širše, z več različnih zornih kotov. Važno je, da nanjo danes, s časovne odmaknjenosti, znate pogledate v bolj pozitivni luči.

Situacija v kateri ste, je vedno posledica preteklih dogodkov in hkrati izhodišče za tisto, kar se vam bo dogajalo v prihodnje. Objektivno gledano stvari za nazaj ne morete spreminjati. Lahko pa zelo vplivate na svoje življenje v prihodnje. Kakšno bo, bo najbolj odvisno od tega, koliko je danes ( v sedanjosti) v vas strahu, oziroma kako močna je vaša vera vase. Strah boste lahko najbolj zanesljivo in najhitreje premagali, če boste imeli čim več informacij o poti, na katero stopate. Tako kot naš popotnik. Ker verjame, da je razmere na poti in vremensko dogajanje možno predvideti, bo poslušal napovedi in svoje načrte pravočasno prilagodil. Če si bo v dežju namesto plaže, ki jo je prvotno načrtoval, ogledal mestne znamenitosti, galerijo ali muzej, to ne bo pokvarilo njegovega potovanja.

Življenjske okoliščine so, tako kot vreme, predvidljive. Djotiš, dediščina starodavnih vedskih modrecev, vam jih lahko razkrije. Vendar le, če lahko verjamete, da je to možno in predvsem, da vam lahko zelo koristi. Tako kot pri vremenski napovedi – če vanjo ne verjamete ali če mislite, da se vremenu ne morete prilagoditi, je ne boste niti poslušali. Odločitev je vaša.

Mateja Kunc, www.izaq.si

Več prispevkov Mateje Kunc v rubriki Ključ do sreče.

Leave a Reply