Zlatnik poezije za Nika Grafenauerja

Letošnji zlatnik poezije bo romal v roke pesnika, prevajalca, urednika in esejista Nika Grafenauerja. Nagrado, ki jo podeljuje Fit media, bo prejel ob istočasni podelitvi Veronikine nagrade, konec avgusta.

73-letni pesnik si je zlatnik poezije prislužil s svojim pesniškim opusom, zaradi prispevka k iskanju semantične igrivosti knjižnega jezika in za prispevek k slovenski kulturi, so izbor zmagovalca obrazložili v podjetju Fit media, ki poleg zlatnika poezije, z Veronikino nagrado nagrajuje najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji.

grafenauer
Niko Grafenauer si je s svojim delom prislužil zlatnik poezije. (Foto: mohorjeva.at)

Grafenauer se svojimi dosežki in literarnim opusom uvršča med najpomembnejše literarne ustvarjalce slovenske književnosti. Med te spadajo prva pesniška zbirka Večer pred praznikom iz leta 1962 ter prenekatere druge kot so Stiska jezika, Štukature, Palimpsessti, Izbrisi, Odtisi, Nočitve ali Pesmi s Svetlano Makarovič in Tomažem Šalamunom, so se spomnili v Fit medii.

V obrazložitvi nagrade so se posebej dotaknili kultne pesniške zbirke Skrivnosti iz leta 1983, ki jo nekateri uvrščajo med poezijo za otroke, obenem pa je prav ta najbolj prepričljivo razgrnila spiralo metamorfoz njegovih poetik. Pojasnili so, da Grafenauer v zavesti ljubiteljev poezije ni umeščen le kot predstavnik slovenskega pesniškega modernizma, hermetične poezije in ustvarjalni naslednik ekspresionističnega literarnega izročila, ampak tudi kot pesnik razkošne, preproste in emotivno nabite poezije.

Grafenaur pa ni bil vešč le v pisanju poezije, ampak lahko pod njegovim imenom najdemo tudi obsežen seznam otroške in mladinske literature, med njimi najverjetneje najbolj znane Pedenjped, Avtozaver ali Pedenjped ima spet svoj rep. Podpisal se je pod vrsto radijskih iger, nekaj prevodov ter spisal nekaj esejev, med katerimi velja omeniti tiste, v katerih je opisal svoje poglede na slovensko poezijo.

Zlatnik poezije Fit media podeljuje od leta 2005. Med prejemniki so se že zvrstili nekateri legendarni pesniki kot so Ciril Zlobec, Tone Pavček, Svetlana Makarovič in nekateri drugi. Letošnja podelitev se bo odvila 27. avgusta na Starem gradu v Celju, ko bodo podelili tudi Veronikino nagrado.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply