Zmagala je rešitev čebel pred izumrtjem

Na mariborskem prireditvenem prostoru Štuk je potekala predstavitev finalistov in razglasitev zmagovalne ekipe študentskega tekmovanja Imagine Cup 2013. Zmagovalna ekipa Beezinga, bo s svojo idejo pomoči pri čebelarstvu, zastopala Slovenijo na svetovnem finalu v St. Peterburgu. 

Člani ekipe Beezinga so našli način za pomoč čebelarjem. Kot pravijo, se zavedajo kakšno težavo predstavlja izumiranje čebel za ves svet in celotno prehransko verigo, zato so izdelali strojno in programsko opremo, ki bo pomagala čebelarjem pri optimizaciji proizvodnje, obenem želijo rešiti čebele pred izumrtjem. »Ker ima v Sloveniji čebelarstvo kulturno in zgodovinsko tradicijo, bi tehnološka rešitev v pomoč čebelam morala priti iz Slovenije,« je za Večer pojasnil Nenad Čikić, član ekipe Beezinga. Z njihovim sistemom lahko čebelarji ocenjujejo zdravstveno stanje panja in zaznavajo rojenje ter ropanje med panji. Vse poteka na osnovi avdio analize zvoka, s katero določajo frekvence roja.

beezinga
Člani ekipe Beezinga so si z rešitvijo za čebelarstvo prislužili zmago. (foto: imaginecup.com)

Zmagovalca je v konkurenci sedmih finalistov izbrala devet članska komisija, ta pa bo zastopal Slovenijo na svetovnem finalu v St. Petersburgu. Organizacijski vodja tekmovanja Urban Lapajne ugotavlja, da so finalisti tekmovanja, vsako leto kakovostnejši. “Prav vsi finalisti, ki smo jih letos videli v finalu imajo potencial, da Imagine Cup idejo nadgradijo v startup podjetje, kar smo v preteklosti že videli. Stopnja dovršenosti, konkretizacija in prototipi so vrhunski, kar so super nastavki za naprej,« je ob tej priložnosti dodal Lapajne.

Preostalih šest finalistov na Imagine Cupu, se je predstavilo z različnimi idejami. Ekipa DORA (Doctors Operational Research Assistant) razvija sistem za brezkontaktno interakcijo z aplikacijami namenjeno zdravstvenemu osebju. Ekipa Jumbooz je zagnala družabno omrežje, ki uporabnikom omogoča delitev dela v obliki projektov, člani ekipe JIM so predstavili storitev oziroma asistenta, ki povezuje fitnes uporabnike in osebnega trenerja. S projektom virtualnega pokopališča se je predstavila ekipa Beyond, člani Backbone Coach pa so razvili posebno pametno majico, s katero spremljajo ukrivljenost hrbtenice, nato pa preko aplikacije uporabniku svetujejo vzravnano držo. Pri Drone Attacku so se lotili razvoja tri dimenzionalne strateške igre, ki prinaša nekaj novosti v žanru strateških iger.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply