Zmagovalci slovenskega tekmovanja EuroCloud v lov za evropsko nagrado

Tekmovanja za najboljše slovenske storitve v računalniškem oblaku se je udeležilo 16 podjetij, peščica izbranih pa se bo jeseni pomerila še v konkurenci z drugimi sodelujočimi državami za evropsko nagrado EuroCloud.

Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS in Zavod e-Oblak sta letos že petič zapored organizirala tekmovanje za najboljše storitve v oblaku.

Strokovna komisija, skrbno sestavljena iz predstavnikov gospodarstva, javne uprave in akademske sfere, je ocenjevala najrazličnejše kriterije; praktični potecial inovacij za nove storitve ter ponujene izboljšave trenutne ponudbe na lokalnem in/ali globalnem trgu, vpliv na končne uporabnike, odprtost storitev, interoperabilnost in druge. Podjetja so tekmovala v štirih kategorijah.

V kategoriji Najboljša storitev v oblaku za horizontalne trge je zmagala storitev družbe NIL FlipIT Cloud, ki je za malenkost ugnala preostale tri finaliste; Margovo storitev 4th Office, Gecko HRM podjetja Agilcon in storitev e-invoices podjetja BASS d.o.o.

Najboljša storitev v oblaku za vertikalne trge je postala Elektrina Cloud Solution, ki je med vsemi finalisti prejela najboljšo oceno pri potencialu oz. dostopnosti na trgih (lokalnem, mednarodnem, pri vpostavitvi partnerskega kanala). Storitev prinaša novo dimenzijo upravljanja s toplotnimi postajami in drugimi gospodinjskimi napravami.

V kategoriji Najboljša storitev v oblaku zagonskega podjetja je komisijo najbolj prepričala storitev ULU istoimenskega zagonskega podjetja s sedežem na Nizozemskem, a slovenskim izvorom. Izjemen potencial storitve, ki stavi na povezovanje vozil in voznikov, že dokazujejo večje naložbe tujih investitorjev.

Z nazivom Najbolj inovativna storitev računalništva v oblaku pa se lahko letos pohvali XLABova storitev Smart Locator, ki je lansko leto prejela nagrado za najboljšo evropsko inovacijo. Danes omenjeno storitev že uporablja finski center za pomoč v sili, ki z njo rešuje življenja prebivalcev.

logo_eurocloud_c

Uroš Kotnik
Foto: gzs.si

Leave a Reply