Zmagovalci vseslovenskega podjetniškega tekmovanja POPRI

Zmagovalci POPRI 2016 so ekipe SmartJug avtorjev Yuliye Lakutkine in Jerneja Hribarja iz Ekonomsko-poslovne fakultete ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, Merilnika prevodnosti in CO2 avtorja Mihe Pompeta iz Gimnazije Vič iz Ljubljane in Coolschool avtorjev Gala Lična, Luke Seuška, Naceta Preglja iz Osnovne šole Solkan.

Na letošnje tekmovanje POPRI se je prijavilo 260 mladih podjetnih talentov, katerim je pri prijavi pomagalo 49 mentorjev. Tekmovalci prihajajo iz 44 različnih izobraževalnih institucij, 31 mest in 8 regij po Sloveniji. Izmed 95 prijavljenih idej, se jih je pred 11-člansko državno strokovno komisijo v polfinalu predstavilo 35. Na zaključnem dogodku smo predstavili 9 finalistov in razglasili tri zmagovalce.

Popri

 

Zmagovalna ekipa v kategoriji študentje in ostali odrasli je SmartJug avtorjev Yuliye Lakutkine in Jerneja Hribarja iz Ekonomsko-poslovne fakultete ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru. »Razvila sva lonček za penjenje mleka smartJUG, ki je inovacija na trgu zaradi edinstvenega aktivnega načina signaliziranja temperature mleka, kar pomeni, da omogoča celotnemu strežnemu osebju pripravo enako kvalitetne kave.« sta zapisala avtorja o svoji ideji.

Med srednješolci je zmaga pripadla Mihi Pompe iz Gimnazije Vič, Ljubljana, z inovacijo z naslovom Merilnika prevodnosti in CO2, ki jo je razvil ob pomoči mentorjev Alenke Mozer, prof. in Timoteja Maroševiča, prof. Miha Pompe je izdelal dva merilnika; merilnik prevodnosti in merilnik koncentracije ogljikovega dioksida v zraku, ki sta cenovno dostopna, preprosta za uporabo in z zmožnostjo odčitavanja ter z višjo natančnostjo od večine trenutnih komercialnih merilnikov. S svojima merilnikoma želi povečati osveščanje o količini onesnaženosti okolja, kar bi lahko dosegli s spremljanjem onesnaženosti okolja okoli nas.

Med osnovnošolci so zmagali Gal Ličen, Luka Seušek, Nace Pregelj iz Osnovne šole Solkan, ki so skupaj predstavili idejo Coolschool. »Izdelali bi aplikacijo, ki bi nam pomagala organizirati čas in z njo povezan predalčnik v katerega bi spravljali zvezke in učbenike po predmetih. Zjutraj nas bi aplikacija (telefon) glede na začetek pouka zbudila, preko bluetooth povezave bi se na predalčniku zasvetile lučke, da bi lažje vedeli katere zvezke tisti dan rabimo pri pouku, nato bi nas telefon opomnil, da moramo v šolo. Popoldne nas bi aplikacija opozarjala na popoldanske dejavnosti ter nam pomagala organizirati čas za učenje in odmore,« so zapisali v svojem poslovnem modelu. Aplikacijo spremlja tudi predalčnik.

Leave a Reply