Znane dobitnice certifikata Mladim prijazna občina

Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije ob častnem pokroviteljstvu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja že 4. leto zapored podeljuje certifikat Mladim prijazna občina. V letu 2015 so si certifikat prislužile 3 občine.
Na razpis se je letos prijavilo 8 občin, izmed katerih so naziv Mladim prijazna občina 2015−2019 prejele Občina Gornja Radgona, Občina Škofja Loka in Občina Zagorje ob Savi. Letos je program Mladim prijazna občina podprlo podjetje Mlinotest.
Od leta 2012, ko je bil certifikat prvič podeljen, je bilo v Sloveniji zabeleženih 24 občin s tem laskavim nazivom. Naziv Mladim prijazna občina prejmejo lokalne skupnosti v Sloveniji, ki z izvajanjem ukrepov za reševanje problematike mladih na lokalni ravni na področjih izobraževanja, zaposlovanja, stanovanjske politike, informiranja, participacije, mladinskega organiziranja in mobilnosti ustvarjajo prijaznejše okolje za življenje in razvoj mladih.

Naziv Mladim prijazna občina 2015−2019 so prejele Občina Gornja Radgona, Občina Škofja Loka in Občina Zagorje ob Savi.
Naziv Mladim prijazna občina 2015−2019 so prejele Občina Gornja Radgona, Občina Škofja Loka in Občina Zagorje ob Savi.

Certifikat, ki je edino tovrstno certificiranje v Evropi, predstavlja priznanje lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe na identificiranih prednostnih področjih lokalnih mladinskih politik. Le-ta pa predstavlja tudi usmeritev, kako se na lokalni ravni spopadati s težavami, s katerimi se srečujejo mladi v posameznih občinah, ter seveda spodbudo občinam za uspešno delo na tem področju.
Inštitut za mladinsko politiko namreč zagovarja prepričanje, da je ukrepe za zagotavljanje ustreznega okolja za življenje in razvoj mladih z manjšim naporom in angažiranostjo lokalnih oblasti in mladih mogoče sistematično najbolj enostavno in hkrati najbolj učinkovito izvajati prav v okolju, ki je mladim najbližje, torej v lokalnem okolju.
Sonja Kolarič

Leave a Reply