Znani najboljši slovenski šolniki za leto 2013

Odbor za podeljevanje nagrad na področju šolstva je šolnikom za njihovo delo v vrtcih, šolah in na univerzah letos podelil enajst nagrad.

Nagrade sta v roke ljudem, ki z vsakodnevnim delom tvorijo glavno žilo slovenske prihodnosti, izobraževalni sistem, izročila minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo ter predsednica Odbora za podeljevanje nagrad dr. Ljubica Marjanovič Umek.

Priznanja so bila podeljena na sedmih področjih: v predšolskem, osnovnošolskem, srednješolskem in višješolskem izobraževanju ter izobraževanju odraslih, v vsakem izmed naštetih pa so nominiranci teoretično lahko prejeli tudi posebno odlikovanje za izjemne dosežke ali življenjsko delo.

Tri nagrade za izjemne dosežke in štiri za življenjsko delo

Za izjemen dosežek na področju predšolske vzgoje je nagrado prejel Vrtec Vodmat.

V sklopu osnovnega šolstva sta si nagrado prislužili Marinka Šuštar, profesorica glasbene vzgoje in muzikologinja, ki že 40 let mladim z bogatimi izkušnjami pomaga prodreti v glasbeni sveti, in Marija Mahne, nekdanja ravnateljica koprske Osnovne šole Dušana Bordona, ki na področju izobraževanja deluje že pet desetletij.

Pohvale in priznanj so bili deležni prav vsi šolniki - od predšolskega do višješolskega izobraževanja. (foto: fu-berlin.de)
Pohvale in priznanj so bili deležni prav vsi šolniki – od predšolskega do višješolskega izobraževanja. (foto: fu-berlin.de)

Za delo in zasluge v srednjih šolah sta jo prejela Damijan Močnik in dr. Marina Rugelj, oba učitelja Škofijske klasične gimnazije v Zavodu sv. Stanislava. Slednja je ob tem od leta 2008 tudi ravnateljica osnovne šole.

Za izjemne dosežke v visokem šolstvu je pohvalo prejela dr. Mara Cotič z Univerze na Primorskem, na področju izobraževanja odraslih pa Ida Srebotnik, stvariteljica prvega središča za samostojno učenje na srednjih šolah v Sloveniji.

Nagrado za življenjsko delo si je na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami logoped dr. Franci M. Kolenec, na področju srednjega šolstva Majda Škrinar Majdič, na področju visokega šolstva pa dr. Lucija Čok, prva rektorica v Sloveniji, in dr. Zdenko Medveš, redni profesor Univerze v Ljubljani.

Uroš Kotnik

Leave a Reply