Znani prejemniki 26. Evropske filmske nagrade

Evropska filmska akademija že od leta 1988 podeljuje nagrade za najboljše evropske filme. Nagrada, ki se je sprva imenovala Felix, se podeljuje v desetih kategorijah, od katerih je najpomembnejša Evropski film. Največ odličij je prejel film La Grande Bellezza (Neskončna lepota) režiserja Paola Sorrentina.

Foto: www.picturenose.com
Foto: www.picturenose.com

Filmi, ki so potencialni prejemniki Evropske filmske nagrade za določeno leto, morajo biti premierno predvajani po prvem juliju prejšnjega leta. Člani Evropske filmske akademije nato med približno štiridesetimi predlogi za nominacijo v vsaki kategoriji izberejo nominirance, ki so javnosti predstavljeni zgodaj novembra na Evropskem filmskem festivalu v Sevilji. Dobitniki nagrade so znani približno mesec pozneje.

Paradni konj letošnje podelitve, film La Grande Bellezza, je nagrado dobil v štirih kategorijah. Največja čast ga je doletela kot zmagovalca v kategoriji Evropski film, proslavila pa sta se tudi njegov režiser in urednik Cristiano Travaglioli, za Evropskega igralca pa je bil izbran Toni Servillo, ki je v La Grande Bellezza upodobil glavni lik, novinarja po imenu Jep Gambardella.

Toni Servillo, prejemnik nagrade za najboljšega evropskega igralca. Foto: http://cineuropa.org/
Toni Servillo, prejemnik nagrade za najboljšega evropskega igralca. Foto: http://cineuropa.org/

V kategoriji Evropska komedija je bil za dobitnika nagrade izbran danski film Love Is All You Need. Naziv Evropska igralka si je prislužila Veerle Baetens, za svojo upodobitev v filmu The Broken Circle Breakdown. Evropski scenarist je postal François Ozon, s svojim In the House. Kot Evropska scenografka je bila nagrajena Britanka Sarah Greenwood, za svoje delo v Anni Karenini. Nagrado za najboljšega evropskega kostumografa je prejel Paco Delgado za film Blancanieves. V kategoriji Evropski skladatelj je bil za delo v filmu The Best Offer nagrajen Ennio Morricone. Za film Paradise: Faith sta v kategoriji Evropski oblikovalec zvoka nagrado dobila Matz Müller in Erik Mischijew. Za življenjske dosežke je bila nagrajena Catherine Deneuve, za dosežke v svetovni kinematografiji pa Pedro Almodóvar. Kipec za koprodukcijo je dobila Ada Solomon, nagrada People’s Choice Award za najboljši evropski film pa je pripadla filmu The Gilded Cage.

Znane osebnosti na področju evropske filmske industrije pa niso nagrad le prejemale, temveč so jih tudi podeljevale. Nagrajenci so tako svoje kipce med drugim prejeli iz rok igralk Noomi Rapace in Karoline Herfurth ter igralca Christopha Lamberta.

Martina Drobne

Leave a Reply