Znani prejemniki Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS 2015

Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO), SPIRIT Slovenija, javna agencija, in Slovensko društvo za odnose z javnostmi PRSS), so v partnerskem sodelovanju s številnimi strokovno – interesnimi organizacijami že sedmo leto zapored razglasili prejemnike Slovenske nagrade za družbeno odgovornost HORUS 2015.
V kategoriji podjetja so nagrado HORUS 2015 prejeli: mikro podjetja: Identiks kartični sistemi d.o.o., majhna podjetja: Saubermacher – Komunala Murska Sobota d.o.o., srednje velika podjetja: Novo Nordisk d.o.o., velika podjetja: Snaga Javno podjetje d.o.o..
Nagrado HORUS 2015 v kategoriji zavodi je tudi letos prejela Bolnišnica Sežana.
V okviru nagrade HORUS so bila na prireditvi podeljena tudi posebna priznanja. Posebno priznanje novinarju je prejela Mirjam Muženič. Splošno posebno priznanje pa so prejeli izr.prof.dr. Urša Golob Podnar, dr. Timi Ećimović, Jurček Nowakk in Anita Ogulin.

mediaspeed7813_0
Samo ocenjevanje je potekalo v dveh krogih, ocenjevalo je 30 ocenjevalcev, ki so bili razdeljeni v več podskupin. Člani ocenjevalne komisije so bili imenovani iz vrst organizatorjev, podpornih partnerjev projekta, strokovnih organizacij.
Med finaliste nagrade HORUS 2015 so se uvrstila vsa podjetja, ki so dosegla vsaj 51 % vseh možnih točk v prvem krogu ocenjevanja. Finalisti razpisa za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus 2015 v posameznih kategorijah, po izboru ocenjevalne komisije (1. krog ocenjevanja), so bili ob nagrajencih še: v kategoriji majhna podjetja: Goričanka, podjetje za trgovino, turizem in gostinstvo Trdkova d.o.o., Javno podjetje Marprom d.o.o., Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o., ABBVIE, biofarmacevtska družba, d.o.o.In Računovodski servis ZEUS, d.o.o. V kategoriji srednje velika podjetja sta bila finalista Horus 2015 še: SNAGA, družba za ravnanje z odpadki in druge komunalne storitve, d.o.o., ter Mariborski vodovod, javno podjetje, d.d.; v kategoriji velikih podjetij pa: Lidl Slovenija d.o.o. kd., In NLB d.d..
V kategoriji zavodi so bili finalisti Horus 2015 še: Inštitut za promocijo varstva okolja, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Center urbane kulture Kino Šiška.
Predsednik Strokovno-organizacijskega odbora nagrade Horus in predsednik Strokovnega sveta inštituta IRDO, Matjaž Mulej, je ob razglasitvi nagrajencev izpostavil, da želijo z nagrado HORUS prispevati k zavesti ljudi, da je družbena odgovornost sestavni del nujne skrbnosti tako njih kot njihovih organizacij do soljudi in narave. Se pa družbena odgovornost obrestuje tako na osebnem kot družbenem in ekonomskem področju. Vsi letošnji prijavljenci po njegovem mnenju to dejstvo dokazujejo.
Da odgovornost leži na ramenih vseh nas in je v naših rokah, pa je poudarila tudi predsednica Ocenjevalne komisije Horus 2015 Alenka Hren iz SPIRIT Slovenija, javne agencije. »Če se ji odrečemo, izgubimo priložnost, da spremenimo svet na bolje,« je še poudarila.
Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS je sicer vodilna slovenska nagrada s področja uravnotežene in inovativne družbene odgovornosti. Organizatorji vabijo slovenska podjetja in zavode ter posameznike, da predstavijo svoje družbeno odgovorno delo in se že spomladi 2016 prijavijo na tekmovanje za Slovensko nagrado za družbeno odgovornost Horus 2016.
Sonja Kolarič

Leave a Reply