Znanost odkrila, kakšno opravičilo je najboljše

Opravičila so le besede, z besedami pa lahko tudi lažemo. Težava pri opravičilih je, da tisti, ki ga sprejema, ne more vedeti, ali tisti, ki se opravičuje, misli resno, ali pa so njegove besede prazne. Zato opravičilo velikokrat, pa čeprav je izrečeno iz srca, ni sprejeto. Znanost pa je odkrila način, kako nekomu pokazati, da nam je resnično žal.

pen-1329258_1280

Ekipa raziskovalcev je izvedla študijo, v kateri so ugotavljali, katere elemente mora vsebovati opravičilo, da je kar najbolj uspešno. 333 odraslim posameznikom iz različnih okolij so pokazali različna opravičila, ki so vsebovala različno število sledečih elementov:

– izraz obžalovanja

– pojasnilo, kaj je šlo narobe

– priznanje odgovornosti

– izraz kesanja

– ponudba, da popravimo škodo

– prošnjo za odpuščanje

Sodelujoči v raziskavi so ob branju opravičil ocenjevali njihovo verjetnost, učinkovitost in primernost. V splošnem so kot boljša opravičila ocenili tista, ki so vsebovala več zgoraj navedenih elementov, poroča spletni portal IFL Science.

V drugo raziskavo je bilo vključenih 422 študentov, ki so prav tako ocenjevali, katero opravičilo je najboljše. Čeprav je bila razlika med raziskavama v tem, da so pri prvi udeležencem povedali, katere elemente vsebuje posamezno sporočilo, v drugi pa ne, so tudi študentje ocenili kot boljša sporočila tista z več zgornjimi elementi.

Zdaj, ko poznate znanost, ki stoji za opravičili, boste ob napaki lažje pokazali, da vam je resnično žal.

Martina Drobne

Leave a Reply