Znanstveniki: Do leta 2050 manj vojn

Norveški znanstveniki kljub podnebnim spremembam in vse bolj prenaseljenim planetom v javnost širijo pozitivne valove, saj za prihodnost napovedujejo manj vojn in posledično več miru.

Norveški znanstvenik in profesor na katedri za politične študije z univerze v Oslu Havard Hegre, je na podlagi izsledkov statistično podprtih raziskav napovedal, da bo leta 2050 svet precej mirnejši kot je sedaj. “Sodeč po do sedaj zbranih podatkih število konfliktov po svetu upada,” pojasnjuje Hegre.

Pri tem poudarja, da se bo v prihodnje to število še zmanjševalo. “V naslednjih 40 letih tako pričakujemo postopen upad nasilnih konfliktov po vsem svetu. Nasilje, kot ga lahko vidimo na primeru spopadov v Siriji, namreč postaja vse redkejše,” še dodaja.

Na kratko: Število vojn naj bi se v bližnji prihodnosti prepolovilo. Leta 2009 je tako bilo približno 15 odstotkov svetovnih držav vpletenih v oborožen konflikt, sodeč po raziskavi norveškega znanstvenika, pa naj bi do polovice stoletja ta delež padel na 7 odstotkov.

Potrebno je poudariti, da je omenjena statistična raziskava statistično temelji predvsem na treh dejavnikih: umrljivost otrok, populacijska struktura do leta 2050 in pokazatelji stopnje izobraženosti. »Vojna je postala precej manj sprejemljiva kot nekoč. Podobno je s spopadi, mučenjem in smrtno kaznijo,« še kot razlog za povečanje svetovnega miru optimistično navaja Hegre.

Uroš Kotnik
Foto: word-nerd-speaks.com, totalworldpeacenow.blogspot.com

Leave a Reply