Znate očistiti tla brez škodljivih kemikalij?

Na trgu so na voljo številna, predvsem kemična čistilna sredstva za tla. Dobro pa je vedeti, da jih lahko naredite tudi sami, saj vsebujejo sestavine, ki so prisotne v vsakem gospodinjstvu. Eko in poceni.

Kamnita tla, ki se ponavadi nahajajo pred hišo, na balkonu ali terasi, se najenostavnejše in najlažje očistijo s pomočjo mokre krpe. Seveda gre za sprotno vzdrževanje čistoče tal – ko gre za temeljitejše čiščenje, pa uporabite pepel. Zveni nekoliko staromodno, toda včasih so pepel, sicer ostanek zimske kurjave, uporabljali v različne namene. Tudi za pranje las in perila! Če tudi vašo hišo grejete s pomočjo drv, prihranite malce pepela, in uporabite recept naših babic: okrog 30 dekagramov pepela sresite v platneno vrečko in jo čvrsto zavežite. Nato jo postavite v vedro, ter prelijte z nekaj litri vroče vode. Ta „mešanica“ naj stoji nekaj ur, nato pa odstranite vrečko in s tekočino operite kamnita tla. Z rezultatom boste zagotovo zadovoljni!

Z malo truda naredite svoje čistilo za tla!
Z malo truda naredite svoje čistilo za tla!

Tudi mramorna tla potrebujejo nego. Ponavadi so vhodi v hiše in hodniki tlakovani z mramorjem. Ker gre za frekventna območja, umazanija ni nobena redkost. Tako kot pri kamnitih tleh bo za sprotno vzdrževanje dovolj brisanje z mokro krpo. Za odstranjevanje trdovratnejše umazanije pa uporabite posebno pasto, ki jo lahko izdelate sami: zmešajte 3 žlice čistilnega (pralnega) praška z limoninim sokom. Slednjega dodajte le toliko, da dobite gosto zmes oziroma pasto. Z njo zdrgnite mramorna tla ter jih večkrat obrišite z mokro krpo.

Tekstilne talne obloge je potrebno redno sesati – tako zaradi higijenskih vzrokov kot zaradi ohranjanja svežine barv. Če tega ne boste počeli redno, se bo prah zavlekel med vlakna, ter sčasoma poškodoval tekstilno talno oblogo (tudi na spodnji strani, ne samo na vrhu). Po sesanju pa lahko takšno talno oblogo dodatno očistite s suhim čistilnim sredstvom. Naredite ga tako, da zdrobite pol kosa navadnega mila in ga zmešate s 30 dekagrami krompirjeve moke. To zmes potresite po tekstilni talni oblogi in jo s čvrsto krtačo vtrite vanjo. Nato tla še enkrat posesajte. Zveni zapleteno? Na voljo je še ena možnost: v liter vode vmešajte 1 žlico tekočega amonijaka ter dodajte žagovino. Z zmesjo zdrgnite tekstilno talno oblogo ter jo nato še posesajte.

Tudi za sijaj in svežino linoleja lahko poskrbite na enostaven način. Potrebujete le žičnato gobico, s katero ponavadi drgnemo posodo, in terpentin. Najprej tako zdrgnite linolej, nato pa ga še spolirajte s pomočjo mečanice 1 litra mleka in 1 litra vode. Pri tem uporabite mehko krpo. Da bi preprečili pokanje linoleja, pa ga občasno namažite z zmesjo 1 litra olja in 1 litra kisa. Brez skrbi – tudi po tem, ko z zmesjo premažete linolej, na njem ne bo drselo. Kis namreč nevtralizira maščobo!

Vzdrževanje lakiranega parketa je res preprosto, saj zaleže že redno pometanje oziroma sesanje ter brisanje z vlažno krpo. Mastne madeže pa lahko obrišete s papirjem, ki ste ga namočili z bencinom. Sledi, ki jih na parketu pustijo čevlji, odstranite z navadno radirko! Le podrgnite z njo po tleh.

Mogoče kakšen od navedenih receptov zveni zapleteno. Pa ni tako. Le malo časa potrebujete, da sami ustvarite učinkovito in ekološko čistilno sredstvo. Za to pa se je vredno potruditi!

Sonja Kolarič

Leave a Reply