Znebite se mravelj v stanovanju na naraven način

Če se želite pri odganjanju mravelj znebiti nevarnih kemikalij v insekticidih, ki lahko škodijo tudi vašim hišnim ljubljenčkom in otrokom, posezite po eni izmed naravnih metod, opisanih spodaj.

1093358

1. Ne prezrite osamljene mravlje, ki zbegano teka po vaši kuhinji. Ta je namreč izvidnik, ki raziskuje nove terene, na svoji poti pa pušča kemijsko sled, ki ji ostale mravlje sledijo. Zato poskrbite, da se izvidnika znebite in za njim z milnico skrbno pobrišete sled.

2. Ugotovite, od kod mravlje v stanovanje prihajajo in jim fizično zaprite pot. Zatesnite okna in vrata in zakitajte majhne špranje, skozi katere lahko vdirajo žuželke.

3. Če mravlje še vedno vdirajo v vaš dom, se poslužite ene izmed treh naravnih metod, ki bodo mravlje zagotovo odgnale:

  • cimet, poper ali pa čili oz. podobne pekoče začimbe in kavna zrna zaradi svojega vonja odbijajo mravlje, zato jih potresite na njihovo pot;
  • njihovo pot poškropite z mešanico vode in kisa (v razmerju 1:1), ki bo zabrisala kemično sled mravelj, njen močen vonj pa jih bo še dodatno odgnal;
  • nastavite jim hrano, ki je mravljam škodljiva: med kruh, sadje ali podobne mravljam ljube prigrizke vmešajte nekaj sode bikarbone ali gresa (oziroma podobnih instant kosmičev), ki jih bodo mravlje skupaj z drobtinicami znosile v mravljišče. Ko bodo mravlje mešanico pojedle, se bodo napihnile in pomrle. Podobno delujejo tudi vabe za mravlje, ki jih lahko kupimo v obliki plastičnih ‘hišk’. Pozorno: mešanico nastavite čim bližje mravljišča in čim dlje stran od vašega praga, da si ne naredite še večje škode.

Sonja Kolarič

Leave a Reply