Zobozdravstvene storitve za otroke z motnjami v duševnem razvoju v murskosoboški bolnišnici pod anestezijo

Otroci z motnjami v duševnem razvoju so ranljiva skupina s specifičnimi težavami. Določene stvari, dejavnosti, ki večini otrok ne predstavljajo večjih težav, so zanje lahko velik problem. Eden takih je tudi obisk zobozdravnika. Zato je Splošna bolnišnica Murska Sobota v sodelovanju z Zdravstvenim domom na pobudo Marije Bačič, dolgoletne predsednice društva Sožitje, sedanje poslanke in nekdanje ravnateljice šole s prilagojenim programom, prisluhnila potrebam otrok s posebnimi potrebami.

Tako se bodo zobozdravstvene storitve otrokom z motnjo v duševnem razvoju lahko izvajale pod anestezijo v kirurški ambulanti Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Do zdaj so bili primorani tovrstne storitve poiskati v Mariboru ali Ljubljani, kjer so čakalne dobe dolge, dodatno težavo lahko tem otrokom predstavlja pot in drugačen jezik oziroma narečje, saj vemo, da je zanje lahko težaven vsak odklon od ustaljenega.

moj-otrok-se-boji-zobozdravnika-kako-pomagati-1024x678

V soboški bolnišnici predvidevajo, da bo letno narejenih od petnjast do dvajset takih posegov. Storitev predlaga zobozdravnik zdravstvenega doma, ki izda napotnico za pediatra. Le ta po pregledu izda napotnico za anesteziološki pregled in za hospitalizacijo na kirurgiji.

Dan pred operacijo pride otrok s starši na kirurški oddelek, kjer opravi anesteziološki pregled. Na dan posega pride otrok zjutraj na kirurški oddelek in po posegu odleži še dve uri.

Bolnišnica bo v času hospitalizacije zagotovila celovito oskrbo otroka kot za vse hospitalizirane otroke (namestitev, nadzor, potrebna terapija, storitve zdravstvene nege, anestezija in potrebni material).

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so veseli in ponosni, da lahko pripomorejo tudi k boljšemu stanju na tem področju in s tem znova dokazujejo svojo družbeno odgovornost ter uresničujejo svoje zapisane vrednote kot so skrb, strokovnost, humanost, strpnost in prijaznost.

Sonja Kolarič

Leave a Reply