TEDxTriglav se je izkazal za popolno uspešnico

Pod okriljem slovenskega TEDxLjubljana so v Triglavskem domu na Kredarici na enem najvišje ležečem tovrstnem dogodku na nadmorski višini 2515 metrov spregovorili štirje govorci.

TED je neprofitna organizacija, posvečena širjenju idej. Vsakoletna TED konferenca gosti vodilne svetovne mislece in akterje, ki posredujejo svoje ideje v obliki 3 do 18 minutnih govorov, je zapisano na njihovi uradni spletni strani.

Tokratno idejo so organizatorji črpali iz “bratskega” TEDxEveresta, kjer so na višini 6500 metrov posneli najboljše petminutne govore in jih predstavili ožjemu krogu alpinistov. Za razliko je na TEDxTriglavu govore bilo moč poslušati v živo, pri čemer je tudi množica bila precej številčnejša.

TEDxTriglav je kot eden najvišje ležečih TED dogodkov potekal na nadmorski višini 2517 metrov. (foto: keithbrown.com)
TEDxTriglav se je kot eden najvišje ležečih TED dogodkov odvil na nadmorski višini 2515 metrov. (foto: keithbrown.com)

Predavanja so potekala v Triglavski sobi v domu brez helikopterske dostave napredne opreme, udeležilo pa se jih je rekordnih 90 ljudi (triglavska soba uradno sicer sprejme zgolj okrog 60 ljudi). Plan A je sicer predvideval izvedbo predavanja na prostem, a to zaradi slabega vremena ni bilo izvedljivo.

Kot rečeno so na dogodku nastopili štirje govorci: najprej je pred mikrofon stopil psiholog Robert Kržišnik z angleškim monologom o osebni rasti in nenasilni komunikaciji, nato Dario Cortese, ki je v primerjavi s kultivirano predstavil nekaj prednosti naravne hrane, sledila je Darja Marolt s seznanitvijo z nekaterimi novostmi na področju razvoja tkiv iz izvornih celic, dogodek pa je s temo o pomenu gora ter varnosti pri alpinizmu zaključil znan slovenski alpinist, zdravnik in gorski reševalec Iztoku Tomazinu.

Uradni del se je zaključil po poldrugi uri, neformalno druženje pa se je nadaljevalo pozno v noč, pri čemer so se nekateri ob zori odločili celo za vzpon na vrh največjega gorskega bisera v Sloveniji.

*Govori s TEDxTriglava bodo dostopni TUKAJ.

Uroš Kotnik

Leave a Reply